Sabine

En het is nog een ‘normale’ fruitsoort ook

De laatste paar jaren hebben we heel wat fruit voorbij zien komen dat door de experts in de categorie ‘superfoods’ werden geplaatst. Van granaatappelpitjes tot avocado’s en van kiwano’s tot pitahaya’s. Wil je echt gezond doen? Dan hoef je je helemaal niet tot deze moeilijk uitspreekbare fruitsoorten te wenden. Het allergezondste stuk fruit groeit gewoon op Nederlandse bodem.

Het is nog lekker ook.

Gezondst
Over het algemeen kan over elk stuk fruit wel iets gezegd worden. De een is rijk aan vezels, de ander bevat weinig suiker en weer het andere stuk fruit is rijk aan antioxidanten. Elk soort fruit heeft wel een gezondheidsvoordeel, maar hoe weet je nu of je het gezondste stuk fruit te pakken hebt? De Amerikaanse fitnessgoeroe Bryan DiSanto zat met dezelfde vraag als wij en besloot het uit te zoeken.

Ranking systeem
Bryan ontwikkelde een fruit ranking systeem waarmee hij beoordeelt hoe gezond een bepaald stuk fruit is. Hij lette hierbij op het aantal calorieën en de hoeveelheid suikers, vezels, antioxidanten, omega-3’s, glycemische lading, vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E, vitamine K en kalium. We kunnen dus wel stellen dat die Bryan zijn huiswerk heeft gedaan. Nadat hij 30 verschillende fruitsoorten analyseerde, kwam hij tot de conclusie dat bramen het meest gezonde fruit zijn!

Bramen
Hoewel de bramen niet op élk vlak het beste scoorden, scoorde deze fruitsoort over het algemeen het beste op alle vlakken. Zo bevatten niet alle fruitsoorten alle vitaminen waarop Bryan het fruit selecteerde, maar bramen wel. Echter scoorden Frambozen en aardbeien ook hoog. 

Bekijk hier de volledige top 30:

 1. Bramen
 2. Frambozen
 3. Guava
 4. Aardbeien
 5. Cranberries
 6. Kiwi
 7. Papaya
 8. Kanteloep
 9. Wilde kersen
 10. Blauwe bessen
 11. Abrikozen
 12. Honingmeloen
 13. Grapefruit
 14. Nectarine
 15. Perzik
 16. Granaatappel
 17. Watermeloen
 18. Sinaasappel
 19. Ananas
 20. Clementines
 21. Passievrucht
 22. Pruimen
 23. Mandarijnen
 24. Mango
 25. Appels
 26. Peren
 27. Zoete kersen
 28. Bananen
 29. Vijgen
 30. Druiven

Lees ook: Déze groenten en fruitsoorten kun je het beste in de maand december kopen

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Is dit wel gezond | Beeld: Pixabay