Christel

De kleine besjes leveren deze gezondheidsvoordelen op

Ten opzichte van ander fruit zijn blauwe bessen best prijzig. Sla ze de volgende keer echter niet over in de supermarkt, want ze zijn supergezond. De vitaminebommetjes zijn dan wel klein, maar ze brengen een groot aantal voordelen met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat je er al heel veel aan kunt hebben door die kleine besjes iedere week te eten? Kookfans zette alle voordelen voor je op een rijtje.

Veel voedingsstoffen

 Blauwe bessen zijn rijk aan vitamines en bovendien laag in calorieën. Zo bevat 150 gram blauwe bessen 4 gram vezels, 24% gram vitamine C van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en 36% vitamine K. Je krijgt dus een hoop nuttige voedingsstoffen binnen, terwijl je maar weinig calorieën binnenkrijgt.

Goed voor hart- en bloedvaten

De blauwe bes bevat anthocyaan, een stof waar de bes zijn blauwe kleur aan te danken heeft. Deze stof heeft een goede werking op je hart- en bloedvaten. De blauwe kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel anthocyaan eten een 32% lager risico hebben op een hartaanval. En dat niet alleen, ook kunnen blauwe bessen je bloeddruk verlagen. 

Rijk aan antioxidanten

De kleine besjes kun je gerust koning van de antioxidanten noemen. Door deze belangrijke stof gaan blauwe bessen gaan ook veroudering tegen. Verder werken de antioxidanten in blauwe bessen cholesterolverlagend, ontstekingsremmend en ze beschermen je lichaam tegen ziektes. Niet alleen blauwe bessen zitten vol met antioxidanten, ook pruimen, aardbeien, sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan dit stofje.

Beter brein

Ook de veroudering van je hersenen kunnen blauwe bessen een beetje remmen. Sterker nog, een onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van blauwe bessensap de hersenfunctie kan verbeteren.

Tegen urineweginfecties

Heb je ook weleens last gehad van blaasontsteking en te horen gekregen dat je dan cranberrysap moet drinken? Er zijn aanwijzingen dat ook blauwe bessen urineweginfecties kunnen voorkomen. De bessen bevatten namelijk stoffen die voorkomen dat ‘slechte’ bacteriën zich aan de blaaswand hechten.

Voor de sporter

Als je graag traint, dan zijn blauwe bessen onmisbaar in je eetpatroon. Blauwe bessen zouden namelijk helpen bij het spierherstel na een zware training, en daardoor ook minder spierpijn.

Tip: in de meeste supermarkten zijn blauwe bessen ook te vinden in het vriesvak, waar ze net iets goedkoper zijn.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gezondheidsnet, A Healthy Life | Beeld: Pixabay