Ruth Stuut

Daar zijn we benieuwd naar

Zeezout, Himalayazout, Keltisch zout… we zien door de bomen het bos niet meer. Al die potjes met verschillende namen lijken allemaal vrijwel hetzelfde te smaken. Of zit er toch verschil in? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Zout

Zout is een veelzijdige smaakmaker. Vlees, groente of soep kan je er allemaal mee kruiden. De soorten die we in Nederland het meeste gebruiken zijn tafelzout, Keltisch zout, Himalayazout en zeezout. Deze meestgebruikte soorten verschillen enigszins van smaak. “De smaak van zoutsoorten verschilt door de mineralensamenstelling en de plek het vandaan komt”, vertelt chefkok Pim Haaksman uit aan EditieNL. Naast het verschil in smaak, is er ook verschil in hoe de zoutsoorten eruit zien.

Mineralen

Wanneer je kijkt naar Himalayazout zie je een duidelijk kleurverschil met bijvoorbeeld tafelzout. Dit komt door de ijzeroxide die erin zit én door de toegevoegde mineralen. Die eigenschap geeft de indruk dat het de meest gezonde soort zout is. Dat klopt, echter zet de hoeveelheid die we ervan eten geen zoden aan de dijk. Mineraloog Mariette Wolthers legt uit hoe dat zit. “Als je de maximale hoeveelheid zout die je op een dag mag eten zou eten en dat zou alleen Himalayazout zijn, dan krijg je ongeveer net zoveel ijzer binnen als een halve volkoren boterham. Als je je hoeveelheid mineralen binnen wilt krijgen via deze soorten zout, zou je binnen de kortste keren het loodje leggen door een overdosis zout. Het voegt weinig toe, het ziet er alleen mooier uit.”

Maar juist die mineralen hebben effect op de smaak. Naast Himalayazout worden er ook dingen toegevoegd aan de Keltische soort bijvoorbeeld. Wanneer je beide soorten zout proeft zonder die toevoegingen, zou je goed verschil kunnen proeven. Maar dat verschil is niet te merken als het om onze potjes uit de supermarkt gaat.

Ongezond

Om echt voordelen te ondervinden van de mineralen in zout, zouden we dus grote hoeveelheden moeten eten. Maar dat is natuurlijk hartstikke ongezond. “Iedere zoutsoort zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Dat is één van de grootste killers in de wereld. Het kan je bloedvaten beschadigen en vergroot het risico op hartfalen, Alzheimer, nierschade en beroertes. Een hoge bloeddruk leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen doden per jaar”, vertelt cardioloog Leonard Hofstra.

Goed en gezond zal zout dus nooit worden. En gezien de smaak ook weinig verschilt per soort, hoeven we ook daar ons niet blind op te staren. Dus koop vooral welke zout je het lekkerste vind, maar gebruik met mate!

Ook lekker: Kun je kruiden nog eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Archief Kookfans, RTL Nieuws, KRO-NCRV | Beeld: Pexels