Ruth Stuut

Zodra het warmer wordt komen de irritante beestjes tevoorschijn

Je kunt amper een dag fruit buiten de koelkast leggen of je wordt alweer geteisterd door de kleine vliegjes. Plotseling zijn ze er, en van ze afkomen is echt lastig. Gelukkig hebben we ontdekt hoe je korte metten kunt maken met de hardnekkige fruitvliegjes. 

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met zoveel dingen, geldt het ook voor fruitvliegjes: je kunt ze beter maar voorkomen. Laat geen eten buiten de koelkast liggen, en vervang met regelmaat de zak van de prullenbak. De beestjes zijn gek op al die restjes, en voor je het weet krioelt het van de vliegjes. Zorg ook dat alles goed schoon is, zelfs een pan met restjes weten de vliegjes te vinden. De geur van citroen vinden fruitvliegjes lekker, dus koop geen schoonmaakmiddel met deze geur. Sterker nog, kies en geur waar ze niet van houden zoals lavendel of eucalyptus.

Wat ze ook niet zo lekker vinden ruiken is basilicum, dille en salie. Mocht je als echte keukenprinses graag met deze kruiden koken, is het zeker de moeite waard om verse plantjes te kopen. De geur weert namelijk de fruitvliegjes, én je hebt verse kruiden in huis. Een echte win-win!

Fruitvliegjesval

Is het kwaad al geschiet en hebben de fruitvliegjes je fruitschaal ontdekt? Dan kun je een val kopen in de supermarkt, of zelf aan de slag gaan. Voor een zelfgemaakte val heb je azijn, water, afwasmiddel, een elastiekje, een glas en vershoudfolie nodig. Doe een drupje wasmiddel, water en azijn in het glas, en span daar het vershoudfolie met een elastiekje overheen. Prik kleine gaatjes in het vershoudfolie en zet de val in de buurt van de fruitvliegjes veel zitten. De vliegjes zijn gek op de geur van natuurazijn, dus zullen al snel op de val afkomen. Op het moment dat de gulzige vliegjes het mengsel raken, zinken ze meteen omdat het water door het wasmiddel gebroken is. Zo ben je er binnen de kortste keren vanaf!

Ook lekker: Waarom je geen cooking spray moet gebruiken in de airfryer

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Milieu Centraal, Allerhande | Beeld: Adobe Stock