Redactie Kookfans

Koffie drinken op een lege maag? Dat kun je beter niet doen!

Goed wakker worden? Dat doe je met een kop koffie. Toch? Voor veel mensen is een kopje zwarte koffie een echte must om de dag te beginnen. Maar wat blijkt? Je kunt maar beter zorgen dat het niet het eerste is wat je binnenkrijgt op een dag. Wij leggen uit hoe het zit.

Wakker worden met koffie

Mocht jij elke ochtend nog half slaapwandelend jezelf een kopje koffie inschenken – je bent echt niet de enige. Voor veel mensen is een pruttelend koffiezetapparaat en de geur van koffiebonen een vast onderdeel van hun ochtendroutine.

Maar voordat je van je vaste dosis cafeïne gaat genieten, kun je maar beter zorgen dat je ook een ontbijt achter je kiezen hebt. Er zitten namelijk verschillende nadelen aan het drinken van koffie op een lege maag.

Schade aan je maag

In de Daily Express onthulde apotheker Nitin Makadia dat koffie ervoor zorgt dat je lichaam meer zuren aanmaakt die belangrijk zijn om je eten te verteren. Maar als er geen eten in je maag zit, kan dat op de lange termijn nare problemen opleveren: “Bij koffie, zelfs cafeïnevrije koffie, is aangetoond dat het de productie van zuur stimuleert, wat bij afwezigheid van voedsel in de maag, schadelijk kan zijn voor de maagwand bij herhaalde blootstelling.”

Stofwisseling

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat koffie drinken vóór je ontbijt ook slecht uitpakt voor je stofwisseling. Een onderzoekscentrum in Engeland heeft onderzoek gedaan met 29 proefpersonen. Zij verbleven drie nachten in het testcentrum. Hier mochten zij één nacht goed slapen, waarna ze bij het opstaan een suikerig drankje als ontbijt kregen. Eén van de andere nachten werden zij de hele nacht door wakker gemaakt door de onderzoekers, en kregen ze bij het opstaan hetzelfde suikerdrankje. De derde nacht werden ze eveneens wakker gehouden, en kregen ze bij het opstaan eerst een flinke bak koffie. Een half uur later volgde wederom een zoet suikerdrankje. Vervolgens werd gevolgd hoe hun lichamen reageerden op deze verandering in de bloedsuikerspiegel. En wat bleek? Na een kop koffie ging dat een stúk minder soepel – de onderzoekers spreken over een negatief effect van maar liefst vijftig procent!

Voorkomen

Professor James Betts legt uit: “Simpel gezegd: onze bloedsuiker-controle werkt minder goed wanneer koffie het eerste ding is waarmee ons lichaam in contact komt – in het bijzonder na een nacht slecht slapen.” De oplossing is gelukkig erg makkelijk volgens Betts. Door eerst een hapje te eten en pas later een kop koffie te drinken, voorkom je dit probleem. Goed om te weten!

Lees ook: Kopje koffie? Dit is het verschil tussen Arabica- en Robusta-bonen

Wil je dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Daily Express, Favorflav, Science Daily | Beeld: Adobe Stock