Christel

Handig om te weten!

Van eten verspillen wordt niemand blij. Toch gooien we weleens fruit of groentes weg, omdat ze snel waren bedorven. Met deze trucjes zorg je ervoor dat je groente en fruit langer vers blijft. 

1. Blauwe bessen

Voordat je je blauwe bessen in de koelkast zet (net zoals je aardbeien, frambozen en andere bessen) is het verstandig om ze in wat azijnwater te wassen. Doe 100 milliliter azijn en 200 milliliter water in een bakje en was je bessen hierin. Op deze manier desinfecteer je je bessen tegen schimmels, waardoor ze veel langer houdbaar zijn. Spoel ze daarna nog wel even af met water en dep droog.

2. Sla

Heb je wat te veel sla gesneden voor je salade? Leg de overgebleven bladeren in een luchtdicht bakje op wat keukenpapier. Het keukenpapier neemt het vocht op, waardoor je sla niet bruin of slap wordt. Vervang het keukenpapier als het eerste stuk vochtig is geworden.

3. Avocado

Avocado bevat enzymen die bij blootstelling aan zuurstof bruin worden. Als je een avocado doormidden hebt gesneden, wordt-ie daarom altijd zo snel bruin. Gelukkig zijn er twee manieren waarop je dit kunt voorkomen:

  1. Spray of dep wat citroen- of limoensap over de gesneden kant van de avocado. Door het zuur voorkom je dat de vrucht snel bruin wordt. Citroen- of limoensap is echter geen wondermiddel, want na één dag zal je avocado alsnog bruin worden.
  2. Je kunt je stukken avocado ook bewaren met grote stukken ui. Dezelfde gassen – die je ogen ook laten tranen tijdens het snijden van uien – zullen voorkomen dat je avocado bruin wordt. Let op: laat de ui de avocado niet aanraken, om te voorkomen dat je avocado helemaal naar ui smaakt.

4. Wortelen

Wist je dat het groen aan je wortels de voedingsstoffen uit je wortels kan trekken? Snijd daarom eerst altijd het loof van je wortels af, voordat je ze gaat bewaren in de koelkast. Bovendien kun je je wortels langer goed houden door ze te bewaren in een bakje met water.

5. Citroenen

Heb je maar een klein beetje citroensap nodig voor een recept? Snijd je citroen dan niet doormidden, maar prik er een gaatje in met een satéprikker en knijp er voorzichtig wat sap uit. Zo kun je eruit halen wat je nodig hebt, zonder dat de citroen uitdroogt.

6. Uien

Een van grootmoederstips: bewaar je uien in een panty. Het materiaal van een panty laat genoeg zuurstof door, waardoor de uien langer goed blijven. Doe de uien simpelweg in de panty, maak er een knoop in en hang op. Een andere tip: bewaar je uien in een nieuwe panty. Wel zo fris.

7. Appels

Plakken overgebleven appel worden al snel bruin. Week overgebleven plakken appel daarom in koud water met een beetje zout. Voeg echter maar een klein beetje zout aan het water toe (1/2 theelepel) anders zullen de plakken zoutig smaken. Haal de stukken appel na 5 minuten uit het water en dep droog. Bewaar in een luchtdichte bak in de koelkast, en je overgebleven plakken appel gaan een stuk langer mee.

8. Tomaten

Tomaten houden niet van een koude omgeving. Bovendien verliezen ze wat van hun smaak en drogen ze sneller uit als je ze in de koelkast bewaart. Bewaar je tomaten daarom buiten de koelkast op een droge plek.

Lees ook: Recept: romige tomatenpasta met heerlijke burrata

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash (Joanna Kosinska)