Jasmijn

De pitjes en het sap bieden veel voordelen

Granaatappel behoort tot de groep vruchten waar we niet zo vaak iets over horen. Hoewel je de schil beter achterwege kunt laten, zijn de rode pitjes en het sap enorm goed voor je. Wij vertellen je vijf redenen waarom granaatappels zo gezond zijn.

1. Antioxidanten en anthocyanen

De pitjes in granaatappels bevatten veel antioxidanten, die voorkomen dat ons lichaam schadelijke stoffen aanmaakt. Ook bevatten ze anthocyanen, die je bloeddruk verlagen. Hoe dieper rood de pitjes zijn, hoe meer van deze handige stofjes ze bevatten.

2. Vezels, kalium en vitamine C

In de gemiddeld portie granaatappelpitten (een half kopje) zit vier gram vezels. Het zijn vooral oplosbare vezels, die ervoor zorgen dat je spijsvertering soepel verloopt en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Kalium zit vooral in granaatappelsap en zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen functioneren en je hartslag wordt gereguleerd.

In de granaatappelpitjes zit ook nog eens veel vitamine C (tien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Dat versterkt je immuunsysteem én zorgt ervoor dat je meer energie hebt.

3. Sportprestaties

Het eten van granaatappels zorgt ervoor dat je lichaam stikstofmonoxide niet afbreekt. De bloedvaten zullen daardoor verwijden, wat tot gevolg heeft dat je bloed beter stroomt op het moment dat je gaan sporten. Je lichaam is dan ook beter in staat om de benodigde zuurstof en voedingsstoffen op te nemen als je aan het sporten bent.

4. Hart en nieren

Voor mensen die lijden aan een hartaandoening, is het drinken van granaatappelsap een heel goed idee. Het zorgt ervoor dat ze minder last hebben van pijn op hun borst en dat een eventuele aanval van die pijn korter duurt. Daarnaast helpt de vrucht bij het voorkomen en verminderen van nierproblemen.

5. Complexe koolhydraten

Tot slot bevatten granaatappels veel complexe koolhydraten. Dat klinkt niet als iets positiefs, maar dat is het wel degelijk. Die koolhydraten zijn nodig om voldoende energie te hebben en je brein en rode bloedcellen goed te laten functioneren. Een granaatappel a day keeps the doctor away!

Lees ook: Goed om te weten: zo lang blijft wijn houdbaar in een open fles

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Marta Matyszczyk