Sanne

Geen droge of half-gare vis meer!

Een airfryer is natuurlijk superhandig om lekker friet en andere frituursnacks mee klaar te maken. Maar met je airfryer kun je nog veel meer lekkers klaarmaken! Zalm uit de airfryer is bijvoorbeeld een supersmakelijke optie en het is de perfecte manier om deze vis te bakken. Geen gedoe meer met half-gare zalm uit de pan of oven.

We komen echt achter steeds meer manieren om onze geliefde airfryer te gebruiken. Het klaarmaken van vis wordt helemáál gemakkelijk in onze favoriete machine in de keuken. Met een paar handige tips en trucs heb je binnen een korte tijd een restaurantwaardige zalm op tafel gezet. Perfect voor wanneer je een avondje voor vrienden gaat koken.

1. Goede zalm

Allereerst moet de basis natuurlijk goed zijn. Kies er eens voor om een goed stuk zalm te kopen als je voor een speciale gelegenheid gaat koken. Dat scheelt al de helft van de bereiding. Een goede zalm kun je herkennen aan een glanzend vel (als die er tenminste nog aan zit), stevig vlees en niet te duidelijke witte (vet)lijnen.

2. Juiste kookgerei

Naast je trouwe airfryer is het belangrijk om een aantal belangrijke items aan te schaffen. Zo heb je een tang nodig om de vis makkelijk om te kunnen keren en is het handig om een siliconen kwastje in huis te hebben om de zalm met olie en kruiden te kunnen besmeren. Geen must natuurlijk, maar wel zo handig.

3. Niet te veel olie

Het beste is om extra verge olijfolie te gebruiken om een dunne laag over de zalm te verspreiden voor de smaak. Zo wordt de zalm crispy, maar droogt de vis niet uit. Ook blijven de kruiden dan beter plakken, dus skip de olijfolie niet.

4. Smaakmakers

Na de olie is het natuurlijk tijd om de vis op smaak te brengen. Goede smaken om te combineren met zalm zijn citroen, kappertjes en sojasaus. Voor een snelle smaakmaker snij je gewoonweg een citroen in schijfjes en leg je die op een met zout en peper bestrooide filet. Of combineer sojasaus met wat bruine suiker om de zalm even in te marineren. Makkelijk, maar overheerlijk.

5. Temperatuur

De hoge temperatuur en de manier van bakken van een airfryer kan ervoor zorgen dat vis en vlees snel uitdroogt in het apparaat. Zonde! Zet de airfryer op 200 graden Celsius en bak daarin je zalm met de huid naar boven tot deze knapperig en de zalm zelf niet meer glazig is. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten, dus let goed op! Daarna laat je de vis rusten voor 5 tot 10 minuten, voor een extra zachte zalm.

6. Ruimte

Zoals altijd is het belangrijk om je voedsel niet bovenop elkaar in het airfryermandje te stapelen. Het mandje is nou eenmaal wat kleiner, maar zodra je dingen gaat overlappen, kan de lucht niet goed rondgaan in de airfryer en zal je eten niet gelijkmatig garen. Geef je zalmfilets daarom de ruimte om goed van alle kanten gebakken te worden.

7. Schoonhouden

Als wij zeggen dat je de airfryer schoon moet houden, dan denk jij misschien dat je het beste een stukje bakpapier onder de zalm kunt leggen. Niets is minder waar: zo kan de olie niet weglopen, die je tussen het bakken van de verschillende filets weg moet gooien. Het teveel aan olie gooi je weg na het bakken van de eerste filets en zo voorkom je dat dat op de volgende filets terechtkomt. Ook daarna zal het makkelijker zijn om de airfryer weer helemaal schoon te maken. Succes!

Lees ook: Recept: een voedzame en snelle zalmburger

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash, micheile dot com