Christel

Voeg eens wat vaker koriander aan je eten toe

Koriander is een van die kruiden die volgens de een verschrikkelijk smaakt, en de ander vindt het weer erg lekker. Hoe dan ook heeft koriander een aantal gezondheidsvoordelen. Wij hebben een paar van die voordelen voor je op een rijtje gezet. 

Gezondheidsvoordelen

Cilantro, ook wel bekend als de verse bladeren van een korianderplant, is een felgroen kruid dat veel wordt gebruikt in de Mexicaanse, Aziatische en Midden-Oosterse keuken. Afgezien van de heerlijke, enigszins citrus- en peperachtige smaak, wordt koriander ook wel aan gerechten toegevoegd omdat het gezond zou zijn.

Om al die potentiële gezondheidsvoordelen goed uit te kunnen leggen, hebben wij ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

1. Koriander is een goede bron van stoffen

Naast de prachtige kleur en heerlijke smaak, voegt koriander een bom vol voeding toe aan je bord. Heerlijk natuurlijk, maar het kent nog meer voordelen! Zo meldt Health dat een paar eetlepels koriander je al snel zo’n zestien procent van je dagelijkse waarde aan vitamine K oplevert, wat je botten ondersteunt en helpt bij de genezing van wonden. Daarnaast biedt het ook nog eens vijf procent van je dagelijkse waarde aan vitamine A en twee procent van je vitamine D. Dit zijn twee belangrijke vitaminen die verantwoordelijk zijn voor je weerstand. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de lijn, want die paar eetlepels koriander bevatten minder dan één calorie. Kom maar door met die koriander!

2. Koriander bevat antioxidanten

Naast de belangrijke vitaminen, blijkt uit een review in het tijdschrift Molecules, dat koriander ook nog eens superbelangrijke antioxidanten bevat. Hoewel koriander vele soorten antioxidanten bevat, springt er één uit in het bijzonder: polyfenolen. Waarom? Polyfenolen verminderen ontstekingen én voorkomen celschade die anders kunnen bijdragen aan vroegtijdige veroudering en een verhoogd ziekterisico. Goed om te weten dus!

3. Koriander kan helpen bij hart- en vaatziekten

Je verwacht het misschien niet, maar de traditionele geneeskunde gebruikt al jarenlang delen van de korianderplant – waaronder korianderbladeren – om pijn, ontstekingen, maag- en darmproblemen en diabetes te behandelen. Hoewel de meeste medicinale eigenschappen van de plant nog goed moeten worden onderzocht, bleek uit diezelfde review, dat het kruid voordelen kan bieden voor mensen met hart- en vaatziekten. Zo kan het kruid helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het hartritme. Baat het niet, schaadt het niet!

Lees ook: Hoe zit het nou: kun je gehakt dat over de datum is nog eten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Health, Happy in Shape | Beeld: Unsplash