Jasmijn

Of kun je de hele verpakking maar beter naar de prullenbak verplaatsen?

Stel, je hebt nog een pak gehakt in de koelkast liggen en bent van plan dat in een maaltijd te verwerken. Op het moment dat je op de verpakking kijkt, valt je oog op de datum. Ai, dat is al een paar dagen geleden. Kun je dat gehakt dan nog gebruiken, of is het beter om het weg te gooien?

Veel bacteriën

Of je je maaltijden nu vooruit plant of niet: het overkomt iedereen weleens dat je eten overhebt in je koelkast. Een maaltijd die volledig uit kliekjes bestaat, is dan een prima optie. Je bespaart ermee op de kosten én gaat voedselverspilling tegen. Maar wat nou als het gehakt in je koelkast al over datum blijkt te zijn? Slecht nieuws: je kunt het dan toch echt beter weggooien. “Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden”, aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.

THT en TGT

Belangrijk om op te letten, is dat er een verschil is tussen THT en TGT. THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, TGT voor ‘te gebruiken tot’. Bij gehakt en ander vlees wordt er alleen met een TGT-datum gewerkt. “Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is”, aldus de woordvoerder van het Voedingscentrum.

Weet je al dat je gehakt niet gaat eten voor de TGT-datum die op de verpakking staat? Dan kun je het ‘t beste meteen bereiden en vervolgens twee dagen in de koelkast bewaren. Als je zeker wilt weten dat het langer goed blijft, is het verstandig om het na de bereiding meteen in te vriezen. Na het invriezen is het gehakt namelijk tot drie maanden na de TGT-datum houdbaar.

Poging wagen

Is de TGT-datum op de verpakking van je gehakt al verstreken, maar wil je toch een poging wagen? Ruik er dan eerst goed aan. Op het moment dat de geur van het gehakt ook maar een klein beetje afwijkt van ‘normaal’, moet de verpakking meteen richting prullenbak. Ruik of zie je niets vreemds? Zorg er dan voor dat je het gehakt goed door bakt en dat oppervlakken niet besmet raken met eventuele bacteriën van het gehakt. Anders kun je er namelijk alsnog goed beroerd van worden.

Lees ook: Consumentenbond: mager rundergehakt niet altijd gezonder

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash, LikeMeat