Sara Bergsma

Dit wisten wij nog niet!

Op het eerste gezicht lijken bacon en ontbijtspek enorm op elkaar, en daarnaast liggen ze vaak naast elkaar in de supermarkt. Echter zit er wel degelijk verschil tussen deze twee soorten spek. 24Kitchen legt ons uit hoe dat precies in elkaar steekt! 

Vertaling

Als je in het Engels ontbijtspek bestelt, vraag je om bacon. De omgekeerde vertaling geldt echter niet op dezelfde manier. Hoewel beide vaak in gezelschap van een gebakken eitje verschijnen, zijn bacon en ontbijtspek in Nederland zeker twee verschillende dingen. De echte fijnproevers onder ons zullen zelfs een verschil in smaak opmerken.

Het verschil

Zoals we allemaal wel weten, komen bacon en ontbijtspek beide van het varken. Het verschil is echter dat ze van verschillende delen van het varken komen. Bacon wordt namelijk verkregen uit de karbonadestrook in de rug. Terwijl ontbijtspek afkomstig is uit de buik van het varken, hierdoor bevat ontbijtspek een aanzienlijke hoeveelheid meer vet dan bacon. Ontbijtspek wordt eerst gepekeld, gedroogd en gerookt en (vaak) opgedraaid voordat er plakken van worden gesneden. Dit noemen we rolspek.

Dat de twee vleesproducten van verschillende delen van het varken komen, resulteert in verschillen in structuur, smaak en vetgehalte. Hoewel ze vaak vervangbaar voor elkaar worden beschouwd in diverse gerechten, brengen bacon en ontbijtspek dus elk hun eigen unieke kenmerken naar de tafel.

Andere soorten spek

Maar dan vragen we ons natuurlijk ook af hoe het zit met andere soorten spek, zoals katenspek, pancetta en Zeeuws spek. Katenspek is gesneden uit het buikspek van het varken, waarna het wordt gerookt en vervolgens gekookt. Zeeuws spek ondergaat een vergelijkbaar proces en is ook afkomstig van het buikspek. Tegenwoordig wordt het vlees gemarineerd en later gegrild of geroosterd. Vroeger kookten mensen het vlees gaar in kruiden. Pancetta is vergelijkbaar met ontbijtspek en ondergaat een pekel- en droogproces. Tijdens het pekelen wordt echter een andere kruidencombinatie toegevoegd.

Lees ook: Het beste nieuws van de dag: kaas is superfood

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: 24Kitchen | Beeld: Adobe Stock