Ingrediënten
  • VULLING/LEMON CURD:
  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 85 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter vers citroensap
  • Citroenrasp van 2 citroenen
  • Snufje zout
  • 3 grote eidooiers
  • 120 milliliter slagroom, opgeklopt
  • CAKE:
  • 60 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 gram bakpoeder
  • 20 gram melkchocolade
  • 20 gram pure chocolade
  • 50 gram volle melk
  • 1 theelepel vanille
  • 30 gram olie
  • 4 eieren
  • 70 gram suiker
  • 60 milliliter stroop
  • MERENGUE:
  • 3 grote eiwitten
  • 110 gram suiker
  • Verse frambozen
1 uur + 30 min. wachttijd min.
8 pers.

Een heerlijk traktatie 

Ben jij gek op chocolade, maar vind je een chocoladetaart iets te heftig? Dan is deze Zwitserse chocolade-cakerol waarschijnlijk wel iets voor jou. De luchtige citroenmerengue en frambozen brengen een goede balans in het zoete geheel. Om ‘m te maken moet je wel even de tijd nemen, maar dan heb je ook iets overheerlijks op tafel staan. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo ga je te werk:

Lemon curd

  • Klop in een pan de gesmolten boter, suiker, citroensap, citroenschil en zout tot een geheel. 
  • Klop de dooiers erdoor tot een gladde massa. Zet de pan op middelhoog vuur en roer constant totdat de vulling dikker begint te worden.
  • Giet de lemon curd door een zeef en vang de gezeefde curd op.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur, roer af en toe door. Laat volledig afkoelen en zet dan opzij in de koelkast.

Chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 165ºC. 
  • Vet een bakplaat van 30 x 45 cm in en bekleed met bakpapier. Vet het bakpapier ook in.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder en bakpoeder en zet apart.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en voeg de melk, vanille en olie toe. Meng tot de chocolade is gesmolten en het een gladde massa is geworden. 
  • Klop de eidooiers met 40 gram suiker op.
  • Giet het chocolademengsel hierbij en roer het bloem-cacaomengsel erdoor. Meng tot een gladde massa.
  • Klop de eiwitten met een mixer op tot er zachte pieken ontstaan als je de mixer omhoogtilt. Voeg geleidelijk de overgebleven suiker toe, terwijl je blijft mixen, tot er stevige pieken ontstaan. 
  • Voeg de helft van het opgeklopte eiwit toe aan de chocolademix en spatel voorzichtig door elkaar. Voeg de resterende eiwitten toe en spatel dit ook door het beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en verdeel gelijkmatig. Maak de bovenkant glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Tik een paar keer met de bakvorm op het aanrecht om grote luchtbellen te laten knappen.
  • Bak 13 minuten in de oven. Als je op de bovenkant van de cake drukt, moet hij terugveren. 
  • Haal de cake uit de oven en leg op een groot vel bakpapier. Draai vervolgens om zodat je het bakpapier kunt verwijderen. 
  • Strijk de stroop voorzichtig over de cake. Snijd de (harde) zijkanten eraf. Rol de cake met het bakpapier stevig op tot een rol en laat afkoelen.

Citroenmerengue

  • Zodra de lemon curd volledig is afgekoeld, kun je de opgeklopte slagroom erdoorheen spatelen.
  • Verwarm voor de meringue het eiwit en de suiker in een grote kom boven een pan met kokend water (zorg ervoor dat de kom het water niet raakt). Klop tot alle suiker in het mengsel is opgelost en het is verwarmd tot ongeveer 70ºC.
  • Klop het mengsel met een mixer tot er stevige pieken ontstaan.

Chocolade-cakerol in elkaar zetten 

  • Rol de afgekoelde cake uit en bestrijkt u deze met de citroenmerengue. Leg een rij frambozen langs een kant waar je begint te rollen.
  • Gebruik het bakpapier om de cake weer in een strakke rol te rollen. Laat 10 minuten opstijven in de koelkast.
  • Bestrijk de meringue langs de buitenkant en rooster met een gasbrander.
  • Snijd in plakken om te serveren.
  • Geniet ervan!

Ook lekker: Recept: KitKat fudge brownies 

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Twisted Food | Beeld: Videostill Twisted Food

Ingrediënten
  • VULLING/LEMON CURD:
  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 85 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter vers citroensap
  • Citroenrasp van 2 citroenen
  • Snufje zout
  • 3 grote eidooiers
  • 120 milliliter slagroom, opgeklopt
  • CAKE:
  • 60 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 gram bakpoeder
  • 20 gram melkchocolade
  • 20 gram pure chocolade
  • 50 gram volle melk
  • 1 theelepel vanille
  • 30 gram olie
  • 4 eieren
  • 70 gram suiker
  • 60 milliliter stroop
  • MERENGUE:
  • 3 grote eiwitten
  • 110 gram suiker
  • Verse frambozen