Rowan Hattu
15 + 5 min.
7 pers.
Ingrediënten
  • 1 fijngesneden bosui
  • 8 eetlepels mirin
  • 4 eetlepels sake
  • 8 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 500 gram (konings)oesterzwammen
  • Sesamzaadjes
  • Plantaardige olie

Zelfs vleeseters gaan van dit recept houden

Het barbecueseizoen is al een tijdje begonnen, heerlijk. Denk je bij het woord ‘barbecuen’ ook meteen aan vlees, dan denk je helemaal verkeerd. Er is namelijk geen enkele reden om als veganist niet te kunnen genieten van een overvloed aan heerlijke veganistische barbecueopties.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Vegan opties voor op de barbecue

Van vegan saté spiesjes, tot Balinese maïs en dit yakitori recept. Er zijn tal van heerlijke vegan opties voor op de barbecue. Deze paddenstoelen en tofu yakitori bevat veel smaak, waar zowel veganisten als vleeseters van zullen houden. Ja, echt! Combineer deze heerlijke spiesjes met Shanghaise bok choy roerbak om de maaltijd écht af te maken.

Wat is yakitori?

Yakitori is een klassieke, Japanse barbecuespies. Traditioneel wordt het gemaakt met kip, soms met wat yakitorigroenten zoals uien, en gekookt in tare saus boven een houtskoolgrill. De houtskool zorgt namelijk voor de speciale smaak en het rooster voorkomt dat de spiesen vastplakken. Heb je niet zo’n soort grill? Dan is dat totaal niet erg. Je kunt ook gewoon je gewone gasgrill gebruiken.

Zo maak je deze geweldige vegan spiesjes

  • Steek je barbecue aan.
  • Verwarm ondertussen de mirin, sake, sojasaus en bruine suiker in een pannetje.
  • Laat het pannetje met de ingrediënten op een laag vuurtje pruttelen tot het is ingekookt.
  • Haal vervolgens het pannetje met de lak van het vuur en zet dit apart, zodat het door de verkoeling wat kan indikken.
  • Rijg dan de stukjes paddestoelen aan spiesjes.
  • Bestrijk deze spiesjes daarna lichtjes met wat olie en zout.
  • Grill dan de yakitori op de barbecue.
  • Bestrijk om de zoveel tijd de yakitori spiesjes met de lak, totdat de paddestoelen gaar en plakkerig zijn geworden.
  • Maak het af met wat bosui en sesamzaadjes.
  • Genieten maar!

Lees ook: Recept: heerlijke BBQ-schashlicks met gnocchi en tomaatjes 

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Videostill YouTube