Rowan Hattu

Is Frans stokbrood écht lekkerder, of ligt het gewoon aan ons?

Een van de eerste dingen waar men aan denkt bij een vakantie in Frankrijk, is natuurlijk de heerlijke stokbroden. Dit komt ook mede doordat stokbroden in Nederland sneller tegen kunnen vallen. Maar, komt dit nou doordat het Franse stokbrood écht lekkerder is, of is het gewoon ons vakantiegevoel?

Techniek

Nee, het ligt niet aan jou dat het stokbrood in Frankrijk lekkerder smaakt dan de stokbroden in Nederland. Het heeft namelijk een hele duidelijke reden waarom dit anders is. Het verschil zit hem vooral in de techniek waarmee de Franse stokbroden worden gemaakt. Fransen halen het maximale uit de bloem en voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. In Nederland worden er bijvoorbeeld vaak extra gist en broodverbeteraars toegevoegd. In Frankrijk is het niet toegestaan om vet toe te voegen aan het ‘gewone’ brood, waardoor de Franse stokbroden een knapperige korst krijgen.

Rijsproces

Naast dat de techniek dus anders is, heeft het Franse stokbrood ook een heel erg lang rijsproces. Aan de bereiding van een Frans stokbrood wordt tot wel 60 uur besteed. De Nederlandse stokbroden daarentegen zijn vaak binnen één á twee uur klaar is. Hoe de Nederlanders dit doen? Zoals eerder vermeld, voegenNederlanders broodverbeteraars en extra gist toe en worden de broden in een vorm gebakken. Het mag dus wel de vorm van een stokbrood hebben, het is het dus eigenlijk niet echt.

Afbakbrood

Om het meeste uit een afbakbrood te halen is het van belang om het kort en hevig te bakken, waardoor je stokbrood in ieder geval goed knapperig wordt. Maak het brood vooral niet nat met water, waarschuwt Robèrt van Beckhoven. Toch zul je qua smaak altijd merken dat het niet in de buurt komt bij zo’n heerlijke Franse baguette.

Lees ook: Dit is waarom vers stokbrood altijd wordt verpakt in een papieren zak

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels