Rowan Hattu

Deze vervangers helpen jou als je geen eieren in huis hebt

Het is ons allemaal wel een keer overkomen: je zit middenin het creëren van een heerlijk baksel en komt erachter dat je geen eieren in huis hebt. Balen! Gelukkig hoef je je hier vanaf nu geen zorgen meer over te maken. Wij hebben namelijk drie manieren waarop jij jouw baksel kunt afmaken zonder eieren. 

Water, olie en bakpoeder

Klop wat water, olie en bakpoeder door elkaar. En ja, het is net zo makkelijk als het klinkt. Dit is een prima vervanger als je meerdere eieren moet toevoegen volgens jouw recept. Deze oplossing maakt het baksel niet té vet en het verandert het smaakprofiel ook niet. Een eenvoudige combinatie van water, bakpoeder en een plantaardige olie bootst eieren bijna volledig na. Het is een super handige manier als je koekjes, snel gebakken brood of brownies aan het maken bent.

Goed om te weten: een ei staat gelijk aan twee eetlepels water, twee theelepels bakpoeder en één theelepel plantaardige olie.

Banaan of appelmoes

De tweede optie is om een banaan fijn te prakken of appelmoes te pakken. Klinkt misschien raar, maar het is een prima vervanger voor een ei. Beiden voegen namelijk vocht toe aan het baksel, net als eieren, maar geven daarnaast ook een beetje smaak aan het baksel. Ook kunnen ze een extra zoetheid geven, omdat beiden van nature erg zoet zijn. Wil je het niet té zoet? Zorg er dan voor dat je een eetlepel minder suiker toevoegt aan het recept waar je mee bezig bent.

Goed om te weten: een ei staat gelijk aan 85 gram appelmoes of geprakte bananen.

Vlas ei

Maak een vlas ei. Ook deze oplossing kan de smaak van je baksel licht veranderen. Het geeft namelijk een wat nootachtige smaak, wat lekker kan zijn als je iets met volle granen of haver bakt. Wellicht is het minder ideaal als je iets lichts en delicaats bakt, zoals een citroentaart. Roer het gemalen lijnzaad en het water in een kommetje en laat het vervolgens vijf minuten rusten. Op deze manier kunnen het lijnzaad en het water absorberen, zodat het een dik mengsel wordt.

Goed om te weten: een ei staat gelijk aan één eetlepel gemalen lijnzaad en drie eetlepels water.

Lees ook: 5 makkelijke tips voor een opgeruimde keuken

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: thekitchn | Beeld: Pexels