Hanna Mellema
90 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 185 milliliter lauwwarm water
  • 3/4 theelepel droge gist
  • snufje suiker
  • 225 gram bloem
  • snufje zout
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Verse kruiden en kleurrijke groente ter decoratie
  • Snufje zeezout

Makkelijk en snel!

Brood bakken in de airfryer: wist jij dat het kon? Vandaag gebruiken we de airfryer voor het maken van een heerlijk zacht focaccia brood. Decoreer het brood met kruiden en groenten naar keuze, en je hebt zonder al te veel moeite een echt kunstwerkje op tafel staan!

Focaccia in de airfryer bakken:

  • Doe het water, de gist en de suiker in een kom of kan, en roer dit goed door. Zet het aan de kant op een warme plek, voor 5-10 minuten of totdat het gaat schuimen.
  • Roer de bloem en zout door elkaar in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden, en giet hier het gistmengsel in. Gebruik een houten lepel om het door te roeren. Na ongeveer 2 minuten ontstaat er een plakkerig, maar samenhangend deeg.
  • Bekleed de mand van je airfryer met bakpapier, en leg hier de bol deeg in. Bedek de mand met een schone theedoek, en zet 30 minuten op een warme plek zodat het deeg kan rijzen.
  • Daarna besprenkel je het deeg met olijfolie. Gebruik je vingers om het deeg gelijkmatig over de hele bodem van de airfryer mand te verdelen. Druk het deeg voorzichtig aan zodat het overal even dik is. Maak vervolgens met je vingertoppen kuiltjes in het deeg. Dit helpt om te voorkomen dat het deeg te hoog rijst tijdens het bakken. Zorg ervoor dat de olijfolie goed verdeeld is over het hele oppervlak. Bedek opnieuw met de theedoek en zet nog 30 minuten aan de kant.
  • Na een half uur is het tijd voor het leukste werkje: decoreren! Gebruik je groenten en kruiden om het brood te beleggen. Als je in een creatieve bui bent, kun je hier zelfs de mooiste kunstwerkjes van maken. Onderaan dit artikel vind je wat inspiratie. Maak het brood af door er wat zeezout overheen te sprenkelen.
  • Bak het brood in de airfryer op 180°C voor 15 minuten (of totdat hij goudbruin is).
  • Eet smakelijk!

Decoreren

Stiekem vinden wij het decoreren het allerleukste aan het bakken van focaccia. Je kunt helemaal zelf bepalen waar je jouw brood mee belegd, maar ter inspiratie zetten we hieronder wat ingrediënten op een rijtje:

  • Groente: Cherrytomaten, olijven, paprika, (rode) ui, courgette, asperge, broccolini
  • Kruiden: Rozemarijn, tijm, basilicum, oregano, peterselie, dille, bieslook, laurierblad
  • Overig: Knoflook, zeezout, pesto, chilivlokken, parmezaanse kaas

Heb je de ingrediënten verzameld? Dan is het nog tijd om er wat moois van te maken. Uit onderstaande voorbeelden blijkt wel: de mogelijkheden om je focaccia uit de airfryer te decoreren zijn eindeloos. Sommige kunstwerkjes zijn bijna te mooi om op te eten!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Focaccia Florist (@focacciaflorist)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Focaccia Florist (@focacciaflorist)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Uchu Catering (@uchu_sandra)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Celine (@celineyrs)

Lees ook: Recept: focaccia met olijfolie en salie

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Taste | Beeld: Adobe Stock