Esther Reitsema

Experts vertellen hoe het zit

We weten natuurlijk allemaal dat het belangrijk is om genoeg water te drinken. Als vuistregel wordt vaak 2 liter per dag aangegeven, maar is dat wel écht nodig? Een expert vertelt precies hoe het zit.

Dorst

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een grote waterfles bij zich. Deze wordt gedurende de dag vaak meerdere keren gevuld om zo aan het doel van 2 liter water te komen. Want voor water drinken geldt ‘hoe meer, hoe beter’. Toch? Internist-nefroloog Ewout Hoorn is het daar niet helemaal mee eens. “Als je verder gezond bent, is het voldoende alleen te drinken als je dorst hebt”, vertelt hij aan NU.nl. Het idee dat je dagelijks 2 liter water binnen moet krijgen, komt volgens hem vooral voort uit een trend. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het beter is om meer te drinken.”

Signaal

Hoe vaak iemand dorst heeft verschilt per persoon. Als je gezond bent regelt je lichaam dit zelf. Dan krijg je een signaal van je lichaam als je moet drinken. Bij ouderen wordt dat signaal wat minder sterk, waardoor ze soms minder goed aanvoelen wanneer ze moeten drinken. In dat geval is het wel goed om bij te houden hoeveel je drinkt.

Teveel drinken

Voldoende drinken is belangrijk, maar er bestaat ook zoiets als teveel water drinken. En dat kan serieuze gevolgen hebben. “Maar dat zijn extreme gevallen”, deelt Hoorn. “Als je bijvoorbeeld in een uur liters water drinkt, kun je een watervergiftiging ontwikkelen.” Gelukkig gebeurt dit zelden. Volgens Hoorn is het vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te drinken wanneer je dorst hebt. “Het is niet zo dat je kunt zeggen dat mensen die niet iedere dag 2 liter water drinken ongezonder zijn”, stelt hij.

Lees ook: Om deze reden mag je volgens Italianen geen cappuccino drinken na 11 uur

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Adobe Stock