Met dit stappenplan verwijder je de hardnekkige vlekken op je grill of BBQ

Heerlijk, de BBQ aanzetten en grillen maar. Voor veel mensen hoort een BBQ bij de perfecte zomeravond. Minder blij worden we van hoe onze grillplaat er achteraf uitziet. Vetspetters, vlekken en aangekoekt vuil tussen de stangen zijn meestal niet makkelijk te verwijderen. Gelukkig wordt het met dit stappenplan een fluitje van een cent. Alles wat je nodig hebt voor een schone grill heb je waarschijnlijk al in huis. 

Grillplaat schoonmaken

Juist omdat we ons eten rechtstreeks op de grillplaat leggen, willen we graag dat het rooster mooi schoon blijft. Om deze reden gebruik je liever ook geen chemische schoonmaakmiddelen die achter kunnen blijven op de grill en op je voedsel. Met dit stappenplan wordt het gelukkig een makkie om je grillplaat veilig schoon te krijgen. Ook ideaal als je de BBQ na de zomer weer netjes op wilt bergen. Je moet wel een beetje tijd uittrekken voor deze schoonmaakbeurt, maar dan kun je volgende keer weer met een gerust hart de grill aanzetten.

Benodigdheden

Voor een stralend schone grillplaat heb je wel een en ander nodig, maar de meeste benodigdheden heb je heel waarschijnlijk al in huis.

We gebruiken:

  • Aluminiumfolie
  • Schoonmaakborstel
  • Grote vuilniszak
  • Afwasmiddel
  • Warm water
  • Azijn
  • Baksoda
  • Droogdoek
  • Papieren doekjes
  • Olie (waarmee je normaal gesproken kookt, zoals olijfolie)

Stap 1

Pak de grillplaat losjes in met aluminiumfolie. Leg het rooster vervolgens ingepakt terug op de grill of BBQ en zet deze een paar minuten aan. De warmte helpt om aangebrande voedselresten lost te ‘weken’ en de aluminiumfolie versterkt dit effect. Dat is dus wat ze bedoelen met brandschoon!

Stap 2

Laat de grillplaat afkoelen en verwijder de folie. Maak zoveel mogelijk voedselresten los door stevig te boenen met een schoonmaakborstel.

Stap 3

Maak een sopje: hiervoor meng je warm water, een paar scheuten azijn en wat afwasmiddel. Doe dit mengsel in een grote, waterdichte afvalzak waar ook je rooster in past.

Stap 4

Plaats het rooster in de vuilniszak met het sop. Knoop de zak dicht en laat de grillplaat enkele uren weken.

Stap 5

Pak de borstel er weer bij en schrob de grillplaat nog eens. Als het goed is, komt er nu nog meer vuil vanaf. Ook verwijder je op deze manier de zeepresten met de borstel.

Stap 6

De laatste loodjes! Gebruik een mengsel van soda en water om de hardnekkigste vlekken aan te pakken. Een oude tandenborstel is hierbij handig om goed tussen de stangen van de grillplaat te kunnen boenen.

Stap 7

Spoel de grillplaat af en droog met een doek. Een grote grillplaat kun je afspoelen met de tuinslang, onder de douche of in bad. Zodra de plaat is opgedroogd, brengen we nog een beschermingslaagje aan. Wrijf hiervoor de plaat in met papieren doekje met daarop een beetje (olijf)olie. Dit olielaagje voorkomt dat je eten de volgende keer weer blijft plakken aan de grill.

Lees ook: Recept: romige Russische aardappelsalade

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels