Jasmijn

Ze zorgen er stuk voor stuk voor dat je brein ‘jong’ blijft

Gezond eten is natuurlijk altijd aan te raden, zowel voor je fysieke als je mentale staat. Wist je dat er verschillende voedingsmiddelen zijn waarvan bewezen is dat je ze brein jong houden? Ze zijn allemaal makkelijk toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. Wij vertellen je er meer over.

Zowel lichamelijk als mentaal

Neuroloog en auteur Steven Laureys heeft meerdere onderzoeken bekeken op het gebeid van voedingsmiddelen en hun effect op het brein. Volgens hem kun je je hersenen met behulp van bepaalde voeding tot wel zeven jaar jonger maken. In een van de onderzoeken die hij heeft bekeken, werden drie groepen getest. De eerste groep at heel gezond, de tweede heel ongezond en de derde zat daartussenin. Uit dat onderzoek bleek dat vis, volkorenproducten, noten en olijfolie allemaal een positief effect hebben op de manier waarop mensen ouder worden. Het ging daarbij zowel om een mentaal als een lichamelijk effect.

In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vermeldt Laureys dat het onderzoek een link heeft aangetoond tussen eten, het functioneren van je brein en de ontwikkeling van dementie. Naast de bovengenoemde voedingsmiddelen hebben avocado, broccoli, groene bladgroenten, eieren en gefermenteerde producten (tomaten, yoghurt, watermeloen) een positief effect op de ‘leeftijd’ van je brein.

Ook aan de slag met kruiden

Uit eerder onderzoek op dit gebied bleek al dat kruiden ook goed zijn voor je brein. Zo bleek salie je geheugen te verbeteren en helpen kamille en paardenbloem bij de informatieoverdracht binnen je hersenen. Kaneel gaat in het bijzonder ouderdom van je brein tegen. Kortom: je brein zal je op de lange termijn dankbaar zijn als je probeert zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten.

Lees ook: Deze vijf voedingsmiddelen helpen tegen extreme vermoeidheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Maddi Bazzocco