Gooi jij deze etenswaren nog weg?

Terwijl je staat te koken zijn er vaak volop spullen die je weggooit. Zonde, want wist je dat heel veel “afval” eigenlijk heel gezond, en ook nog heel lekker is? Van schillen tot pitten! Wij geven je enkele handige tips voor dingen die je dus beter kunt bewaren.

Bananenschillen

Een banaantje op z’n tijd lusten we allemaal wel. Maar de schil? Die gooien we meestal weg. En dat terwijl er in de schil volop vitaminen zitten! Denk bijvoorbeeld aan vitamine B6. Deze ondersteunt je immuunsysteem. Ook bevat de schil veel vitamine B12, waar veel mensen toch al een tekort aan hebben. De volgende keer dat je een banaan eet, bewaar dan dus de schil. Deze kun je, net zoals met een bakbanaan, gewoon meenemen in het koken!

Citrusschillen

In een mandarijn, sinaasappel of citroen zitten natuurlijk volop vitaminen. De schil is hier geen uitzondering op. Volgens experts is het zelfs zo dat er in de schil méér vitamine C zit dan in het vruchtvlees. Bovendien is het redelijk makkelijk om deze schillen in je eten te verwerken: gewoon raspen. Met een beetje citrusrasp geef je elke snack of maaltijd een frisse kick, én profiteer je van alle voedingsstoffen in de schil. Een andere optie is om de schil met de rest van het vruchtvlees in de blender te gooien voor een ultragezonde smoothie. Wanneer alles geblend is merk je toch niet meer wat schil en wat vruchtvlees is.

Avocadopit

Nee, we willen je absoluut niet aanraden om je tanden in de pit van een avocado te zetten. Maar een avocadopit heeft volgens experts onder andere anti-oxiderende en cholesterolverlagende eigenschappen. Dat wil iedereen wel, toch? Bewaar dus de avocadopit, laat ‘m volledig uitdrogen, en gooi deze vervolgens in je blender of keukenmachine. Check wel eerst even of je apparatuur dit aankan, natuurlijk. Zodra de pit volledig verpulverd is, kun je het poeder gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie of op je kommetje ontbijtgranen. De avocadopit geeft er een nootachtige smaak aan.

Mangoschil

De schil van een mango zit ook vol met handige voedingsstoffen. Niet alleen is de schil rijk aan vitaminen A en C, ook vind je in een mangoschil volop vezels en anti-oxidanten. Bovendien hoef je dit “afval” niet eens klaar te maken: je kunt ze gewoon rauw eten.

Tast toe!

Lees ook: Met deze simpele tips gooi je geen restjes meer weg  

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Unsplash, Louis Hansel