Ingrediënten
  • Voor de rabarber:
  • 450 gram rabarber
  • 150 gram suiker
  • 40 gram boter
  • Voor het beslag:
  • 180 gram bloem
  • Halve theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 150 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren erbij
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 245 gram volle yoghurt
  • Voor de crumble (optioneel):
  • 50 gram lichtbruine suiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 30 gram boter
Sabine
45 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • Voor de rabarber:
  • 450 gram rabarber
  • 150 gram suiker
  • 40 gram boter
  • Voor het beslag:
  • 180 gram bloem
  • Halve theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 150 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren erbij
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 245 gram volle yoghurt
  • Voor de crumble (optioneel):
  • 50 gram lichtbruine suiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 30 gram boter

Deze rabarbercake wordt ook wel een flamingocake genoemd

Rabarber is weer in het seizoen, yes! Een klein handje mensen eet deze stengels rauw op, maar de meesten verwerken deze groente (ja, echt, het is een groente) het liefst in een baksel. In dat geval kun je je rabarbertrek goed stillen met deze upside down rabarbercake!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Was de stengels rabarber, snijd de uiteindes eraf en snijd de stengels rabarber in de lengte doormidden.
  • Doe de rabarber in een kom en doe de suiker erbij. Laat het 5 minuten rusten, zodat de sappen uit de rabarber komen.
  • Vet een rond bakblik van 22 centimeter in met een dikke laag boter. Verdeel de stengels rabarber in het bakblik. Zorg dat je de rabarber plat naast elkaar in de kom legt. Snijd eventueel een stukje van de stengel af als het niet past en vul daarmee de gaten.
  • Maak daarna het beslag. Doe hiervoor de bloem, baking soda en het zout in een kom en roer.
  • Doe de boter in een andere kom samen met de suiker en klop los tot het fluffy is. Voeg de eieren toe en roer tot het met elkaar is vermengd. Voeg daarna de sinaasappelsap en citroenrasp toe samen met de helft van de bloem. Roer tot het met elkaar is vermengd.
  • Schep de yoghurt door het beslag en voeg daarna de andere helft van de bloem toe. Stort het beslag vervolgens over de rabarberstengels.
  • Maak eventueel de optionele crumble. Meng hiervoor de suiker en amandelmeel met elkaar. Voeg de boter toe en kneed het met je handen tot een kruimelig geheel vormt. Verspreid deze crumble daarna over het deeg in het bakblik.
  • Bak de cake 35 minuten in de oven.
  • Laat je cake afkoelen en plaats een bord bovenop het bakblik. Draai daarna in een soepele beweging om. Serveer eventueel met wat slagroom.

Lees ook: Zo maak je een overheerlijke rabarbermoes zonder toegevoegde suikers

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Raiza Costa | Beeld: Videostill YouTube Raiza Costa