15 maart 2019
35 - 45 min.
4 pers.

Gekarameliseerde uien zijn heerlijk bij diverse gerechten

De zoete smaak van gekarameliseerde uien is heerlijk bij tal van gerechten. Zo vinden wij het heerlijk om deze uien over een stukje vlees te serveren, op een broodje hamburger te leggen of samen te eten met wat gebakken aardappelen. Maar hoe maak je nu eigenlijk ‘perfect’ gekarameliseerde uien? Door deze stappen te volgen, kunnen ze bij jou in de keuken vanaf nu nooit meer mislukken!

Met deze tips karameliseer je je uien op de juiste manier.

Zo maak je perfecte gekarameliseerde uien:

  • Pel de buitenste laag van de uien af en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
  • Verhit de (room)boter in een grote sauteerpan op een middelhoog vuur.
  • Wacht tot de boter goed gesmolten is en voeg dan de gesneden uienringen toe.
  • Bak de uien tot ze glazig worden.
  • Optioneel: voeg 2 eetlepels suiker toe voor een extra zoete smaak.
  • Draai het vuur lager en bak de uien al roerend ongeveer 30 tot 40 minuten. Na enige tijd gaan de uien karameliseren en krijgen ze een donkere, gouden kleur.
  • Breng de gekarameliseerde uien op smaak met wat zout en peper.
  • Houd 30 minuten baktijd aan wanneer je de uien licht gekarameliseerd wilt hebben. Wil je liever stevig gekarameliseerde uien in donkere kleuren? Dan is het verstandig om de uien zeker 40 minuten te bakken op een laag vuur.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Last van hooikoorts? Eet deze dingen eens wat vaker

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten, Food52 | Beeld: videostill

Ingrediënten
  • 3 grote, zoete uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel (room)boter
  • Zout en peper naar smaak