Ingrediënten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 grote preien
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels boter
  • 2 stengels selderij
  • 1 ansjovisfilet
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3 grote aardappelen
  • 950 milliliter kippenbouillon
  • 120 milliliter kookroom + extra voor toppings
  • Parmezaanse kaas, ter garnering
60 min.
4-6 pers.

Een hartverwarmend winters gerecht

Niks lekkerder dan een kom vol dampende, romige soep tijdens de koude winterdagen. Deze prei-aardappelsoep zorgt er in ieder geval voor dat je goedgevuld de lage temperaturen kunt trotseren. Maak je ‘m liever vega? Laat dan de ansjovisfilet weg en vervang de kippenbouillon door groentebouillon.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de soep:

  • Begin met het maken van de geroosterde prei voor de topping van de soep. Snijd het groene deel van de preien in dunne reepjes en spoel deze goed af. Verwarm 3 eetlepels olie in een pan en bak hierin de groene delen prei ongeveer 6 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Haal van het vuur en besprenkel met zout.
  • Smelt de boter in een pan. Snijd de overgebleven (witte) delen van de prei en de selderijstengels in dunne reepjes en voeg deze toe aan de pan. Laat ongeveer 20 minuten bakken, totdat de groente zacht en geslonken is.
  • Voeg dan een eetlepel olie, de ansjovis, peper, koriander en venkelzaad toe aan de pan. Roer alles goed door.
  • Voeg de aardappelen samen met de bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook en laat zo’n 30 minuten pruttelen, totdat de aardappels helemaal uit elkaar vallen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de kookroom toe. Maak een gladde massa van de soep met de staafmixer.
  • Serveer de soep met de gebakken prei, een scheut kookroom en Parmezaanse kaas.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Groene linzensoep met boerenkool

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: videostill

Ingrediënten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 grote preien
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels boter
  • 2 stengels selderij
  • 1 ansjovisfilet
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3 grote aardappelen
  • 950 milliliter kippenbouillon
  • 120 milliliter kookroom + extra voor toppings
  • Parmezaanse kaas, ter garnering