Ingrediënten
  • 1 zakje droge gist
  • 425 gram bloem
  • 250 milliliter volle melk
  • 150 gram zachte roomboter
  • 90 gram lichte basterdsuiker
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 ei
  • Parelkandijsuiker
  • Snufje zout
Esther Reitsema
120 + 10 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 zakje droge gist
  • 425 gram bloem
  • 250 milliliter volle melk
  • 150 gram zachte roomboter
  • 90 gram lichte basterdsuiker
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 ei
  • Parelkandijsuiker
  • Snufje zout

De welbekende cinnamon rolls, maar dan op z’n Zweeds

We kennen allemaal de heerlijke Amerikaanse cinnamon rolls, maar ook de Zweden kunnen er wat van als het op kaneelbroodjes aankomt. We vertellen je daarom hoe je ze op z’n Zweeds maakt!

Zo maak je de Zweedse kaneelbroodjes:

  • Verwarm in een pannetje de melk totdat het lauwwarm is en haal van het vuur.
  • Voeg hier de gist aan toe en meng goed door elkaar.
  • Snijd dan de boter in blokjes.
  • Pak een grote kom en doe hier de bloem, kardemom, 75 gram boter, 60 gram basterdsuiker en een snufje zout in.
  • Voeg hier vervolgens beetje voor beetje het melkmengsel aan toe.
  • Gebruik een keukenmachine of je handen om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen, zodat je een mooie bol deeg krijgt.
  • Vet een schone kom in en leg hier het deeg in. Dek dit af met een theedoek en laat het een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Maak ondertussen het aanrecht goed schoon en droog en verdeel er wat bloem over. Rol het deeg hierover tot een rechthoekige vorm.
  • Doe in een kommetje 75 gram boter, 30 gram basterdsuiker en de kaneel en meng dit goed door elkaar.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg voorzichtig op en snijd de rol vervolgens in plakken van ongeveer 2 centimeter dik.
  • Leg de kaneelbroodjes op de bakplaat en laat ze eerst met een schone theedoek erover nog 30 minuten rijzen.
  • Besmeer ze daarna met ei en bestrooi ze met wat kandijsuiker.
  • Bak de kaneelbroodjes voor ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven en laat nog even afkoelen voor het serveren.
  • En klaar zijn je Zweedse kaneelbroodjes. Geniet ervan!

Lees ook: Recept: smeuïge koekjesdeeg brownies met chocolade en karamel

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Lekker en Simpel | Beeld: Adobe Stock