Esther Reitsema

Zo zet je elke keer toch weer iets heel anders op tafel

Als de herfst begint in Nederland, gaan we met z’n allen massaal weer aan de stamppot. Een heerlijk gerecht voor op de koudere dagen, maar waarvoor je wel moet oppassen dat het niet saai wordt (alwéér stamppot?). Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je stamppot een lekkere twist kunt geven.

1. Vervang de aardappels

Een slimme manier om je stamppot net wat anders te laten smaken dan normaal, is door de ‘gewone’ aardappels te vervangen door de zoete variant. Je kunt zelfs gaan voor een stamppot zónder aardappels, door deze te vervangen door bijvoorbeeld pastinaak, pompoen of knolselderij.

2. Serveer met jus

Bijna alles is lekkerder met jus, en stamppot al helemaal. Investeer dus wat tijd in het maken van een lekkere jus. Ook hiermee kun je volop experimenteren.

3. Voeg iets knapperigs toe

Stamppot heeft vaak een smeuïge structuur: lekker, maar het kan zijn dat je iets knapperigs mist. Dan is het lekker om iets met een andere structuur aan je stamppot toe te voegen. Dat kunnen bijvoorbeeld spekjes zijn, maar ook andere krokant gebakken stukjes vlees, zoals chorizo. Gefruite uitjes doen het ook goed bij stamppot.

4. Voeg noten toe

Ook noten kunnen een stevigere bite geven aan je stamppot. Walnoten, hazelnoten, amandelen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ook gaan voor zaden, zoals pijnboompitjes of pompoenpitten. Zo maak je je stamppot niet alleen lekkerder, maar ook gezonder!

5. Voeg kaas toe

Kaas is een ontzettend goede smaakmaker bij allerlei soorten gerechten, en ook bij stamppot komt het goed tot z’n recht. Met wat Parmezaanse kaas of geraspte mozzarella geef je je stamppot een heerlijke twist. Geen fan van kaas? Kruidenboter is ook altijd een goed idee.

Lees ook: Zelf appelmoes maken: hier moet je aan denken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock