Recept: zoete kaneel tortillachips met gezouten karamelsaus

Ingrediënten
  • 120 gram boter
  • 8 bloemtortilla's
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • Voor de gezouten karamelsaus:
  • 200 gram kristalsuiker
  • 90 gram gezouten boter op kamertemperatuur
  • 120 milliliter slagroom
  • 1 theelepel zout
Jaimy Boer
25 min.
96 pers.
Ingrediënten
  • 120 gram boter
  • 8 bloemtortilla's
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • Voor de gezouten karamelsaus:
  • 200 gram kristalsuiker
  • 90 gram gezouten boter op kamertemperatuur
  • 120 milliliter slagroom
  • 1 theelepel zout

Het water loopt ons al in de mond!

Tortillachips kennen we ondertussen maar al te goed. We dippen onze chip graag in guacamole of kaassaus. Echter kun je hier ook een zoete draai aangeven, door met kaneel en suiker te werken. Perfect om te serveren bij een kommetje ijs met fruit of bij een dip van gezouten karamelsaus. Aan de slag! 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je zoete kaneel tortillachips:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed 2 bakplaten met aluminiumfolie en leg daarboven de koelrekken.
  • Doe de boter in een grote kom met deksel en zet hem voor 1-2 minuten in de magnetron tot de boter volledig is gesmolten.
  • Snijd de stapel bloemtortilla’s in twaalf partjes.
  • Voeg de tortilla’s toe aan de kom met gesmolten boter. Druk de deksel stevig op de kom en schud het krachtig heen en weer tot de tortilla’s gelijkmatig bedekt zijn.
  • Meng in een kleine kom de kaneel en suiker.
  • Schep het mengsel over de tortilla’s en druk de deksel weer stevig op de kom om krachtig te schudden.
  • Haal alle vastgeplakte partjes uit elkaar en schud nog een laatste keer om alle kanten goed te bedekken.
  • Verdeel de tortilla’s over het koelrek en bak ze in 8-12 minuten op 200 °C tot ze licht goudbruin zijn.
    • Let op: het is mogelijk dat sommige chips er nog zacht uitzien, maar deze worden bij het afkoelen krokant.
  • Laat de chips afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Serveer met een bolletje ijs of de gezouten karamelsaus.
  • De chips kun je tot twee dagen bewaren in een luchtdichte verpaking.

Voor de gezouten karamelsaus:

  • Verwarm in een middelgrote pan de kristalsuiker op middelhoog vuur. Blijf dit voortdurend roeren met een rubberen spatel of houten lepel.
  • Roer zodra de suiker gesmolten is de boter erdoor en blijf dit roeren tot het helemaal gecombineerd is.
  • Kook het mengsel 1 minuut zonder te roeren.
  • Roer vervolgens de slagroom er rustig door en roer dit door elkaar. Het kan gaan bubbelen.
  • Kook het mengsel voor 1 minuut zonder te roeren. Het is mogelijk dat het gaat rijzen in de pan.
  • Haal de pan van het vuur en roer het zout erdoor.
  • Laat het iets afkoelen voordat je het serveert.
  • De gezouten karamelsaus kun je maximaal 1 maand bewaren in een goed bedekte kom in de koelkast.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Supersimpel recept: kruidige appelchips met kaneel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!