Recept: zo maak je Labneh, een romige dip gemaakt van volle yoghurt

Sabine
24 uur min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 240 gram volle Griekse yoghurt
  • kwart theelepel zout
  • Olijfolie (optioneel)
  • Za'atarkruiden (optioneel)

Heerlijk romig!

Wat hebben clotted cream, roomkaas en crème fraîche met elkaar gemeen? Juist ja, ze zijn alle drie romig! Je kunt van deze ingrediënten de lekkerste dips maken, maar wist je dat je ook volle yoghurt kunt omtoveren tot een heerlijk romige dip? Maak kennis met Labneh. 

Wat is Labneh?

In het middeloosten zijn ze maar wat bekend met Labneh. Deze romige dip wordt vaak gegeten bij de mezze. Omdat de basis is gemaakt van yoghurt is de dip vol van smaak, romig en heeft het een volle smaak. In Nederland zijn we (nog) wat minder bekend met Labneh. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want je maakt deze dip heel makkelijk zelf. De grootste struggle? Dat is geduld hebben.

Voor dit recept heb je een kaasdoek nodig. 

Zo maak je het:

  • Meng in een kom de yoghurt met het zout*.
  • Schep het yoghurtmengsel in een kaasdoek. Breng de uiteindes van de kaasdoek samen en bindt het vast aan een houten lepel (of iets anders wat je kunt gebruiken om het aan te hangen). Plaats de houten lepel vervolgens boven een kom. Zorg ervoor dat de kaasdoek de bodem van de kom niet raakt. Op deze manier kan het vocht uit de yoghurt door de minigaatjes van de kaasdoek sijpelen. Plaats het minimaal 8 uur in de koelkast.
  • Haal de Labneh uit de kaasdoek en schep in een kom. Vervolgens kun je hier nog verschillende toppings aan toevoegen, zoals olijfolie of za’atar kruiden. Gebruik vervolgens stokbroodjes of ander brood om de Labneh mee te eten.

*Variatietip: je kunt het zout ook uit het recept weglaten. Op deze manier kun je het ook met zoete gerechten eten. Vervang de clotted cream op een scone bijvoorbeeld met de Labneh.

Lees ook: Recept: gefrituurde carrot cake balletjes met roomkaasdip

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Love and Lemons | Beeld: iStock