Ingrediënten
  • VELLEN:
  • Jiaozi dumplingdeeg of kant-en-klare dumplingvellen
  • 200 gram varkensgehakt
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 2,5 centimeter verse gemberwortel
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • Een snufje versgemalen witte peper
  • Een halve theelepel zout
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram bruin en wit krabvlees
  • 1 eetlepel gedroogde garnalen, fijngehakt tot een grof poeder
  • 2 fijngehakte lente-uien
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 150 gram boulliongelei (ingrediënten volgen hieronder)
  • DIPSAUS:
  • 2 eetlepels Chinkiang zwarte rijstazijn
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel verse gemberwortel, fijngesneden
  • BOUILLIONGELEI
  • 700 gram kippenvleugels of drumsticks
  • 2 gedroogde shiitake
  • 75 gram parma- of serranoham
  • 2,5 centimeter gemberwortel, geschild en in plakjes
  • 3 fijngehakte lente-uien, alleen het witte gedeelte
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel gelatinepoeder
Rowan Hattu
3 uur + 40 min.
Portie: 25 pers.
Ingrediënten
  • VELLEN:
  • Jiaozi dumplingdeeg of kant-en-klare dumplingvellen
  • 200 gram varkensgehakt
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 2,5 centimeter verse gemberwortel
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • Een snufje versgemalen witte peper
  • Een halve theelepel zout
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram bruin en wit krabvlees
  • 1 eetlepel gedroogde garnalen, fijngehakt tot een grof poeder
  • 2 fijngehakte lente-uien
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 150 gram boulliongelei (ingrediënten volgen hieronder)
  • DIPSAUS:
  • 2 eetlepels Chinkiang zwarte rijstazijn
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel verse gemberwortel, fijngesneden
  • BOUILLIONGELEI
  • 700 gram kippenvleugels of drumsticks
  • 2 gedroogde shiitake
  • 75 gram parma- of serranoham
  • 2,5 centimeter gemberwortel, geschild en in plakjes
  • 3 fijngehakte lente-uien, alleen het witte gedeelte
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel gelatinepoeder

Een nieuwe TikTok-trend

De soepdumplings zijn dé trend van het moment. Deze trend is – natuurlijk – ontstaan op het populaire platform TikTok. En heel eerlijk: ook wij hebben ons eraan overgegeven, want wat zijn ze lekker! Des te leuker is het om dit heerlijke recept zelf te maken.

Zo maak je de populaire soepdumplings

Goed om te weten is dat je voor dit recept wel een paar uurtjes zoet bent, maar dan heb je natuurlijk ook wat!

Bouillongelei

  • Allereerst begin je met de kippenvleugels of drumsticks in stukken te hakken van ongeveer 2,5 tot 5 centimeter, zodat het beenmerg tevoorschijn komt.
  • Vervolgens leg je de kipstukken in een grote steel- of soeppan.
  • Voeg dan álle ingrediënten toe behalve de gelatinepoeder.
  • Voeg daar nog 1,2 liter water toe en breng dit aan de kook.
  • Laat de bouillon twee uur trekken op een laag vuurtje.
  • Na ongeveer twee uur blijf je gedurende dertig minuten het schuim eraf scheppen.
  • Zodra de bouillon klaar is zeef je het geheel door een fijne zeef gewikkeld in een theedoek.
  • Pak dan de gelatine erbij en los dit op in twee eetlepels water.
  • Wanneer de gelatine is opgelost, voeg je dit toe aan de bouillon.
  • Vervolgens schenk je de bouillon over in een braadslede of op een bakplaat met opstaande randen.
  • Laat het geheel dan afkoelen totdat het de kamertemperatuur heeft bereikt.
  • Zet het daarna in de vriezer om op te laten stijven.

Dumplingvellen (optioneel)

  • Wil jij je eigen dumplingvellen maken? Dan is deze stap cruciaal.
  • Meng als eerst de tarwebloem en het zout in een mengkom en roer goed om grote klonten kapot te maken.
  • Kook dan 160 milliliter water en doe dit in een maatbeker.
  • Pak er nog een maatbeker bij en doe hier 80 milliliter koud water in.
  • Houd de maatbekers binnen handbereik.
  • Voeg allereerst het kokende water toe aan het bloemmengsel.
  • Roer dit met een snelle beweging door tot het een kruimelig mengsel wordt.
  • Als het kokende water volledig is opgenomen in de bloem, voeg je het koude water toe en roer je ook dit door het mengsel.
  • Blijf vervolgens zo lang mogelijk mengen totdat je een deegbal hebt.
  • Daarna kneed je de deegbal voor 1 tot 2 minuten en leg hem dan op je werkblad.
  • Kneed dit dan voor nog eens tien minuten totdat het glad en elastisch is.
  • Maak hier dan weer een bal van en leg hem in een hersluitbare diepvrieszak of in een kom met een schone, vochtige theedoek erbovenop.
  • Laat de deegbal vervolgens op kamertemperatuur rusten.
  • Na een uur kun je de deegbal verder laten rusten in de koelkast.

Dumplings

  • Pak het varkensgehakt en doe dit in een mengkom.
  • Vervolgens voeg je hier de gember, Shaoxing rijstwijn, lichte sojasaus, vissaus, peper, zout, de lichtbruine basterdsuiker en drie eetlepels water aan toe.
  • Roer dit met een houten lepel goed door totdat je een soort deeg krijgt.
  • Dan voeg je hier het krabvlees, de gedroogde garnalen, lente-uien en sesamolie aan toe.
  • Daarna zet je de kom in de koelkast voor twintig minuten.
  • Heb jij je eigen dumplingvellen gemaakt, dan is het nu de tijd om de deegbal die je net hebt gemaakt erbij te pakken.
  • Rol een derde van de deegbal tot een soort worst van ongeveer 25 centimeter lang.
  • Daarna snij je deze worst in acht even stukken.
  • Vervolgens draai je van deze acht stukken ballen.
  • Rol deze ballen dan tot een dun dumplingvel met een doorsnede van ongeveer 12 centimeter.
  • Dan is het tijd om de vellen te vullen.
  • Pak de kom met het varkensgehakt en het krabvlees uit de koelkast.
  • Allereerst schep je 1 eetlepel vulling in het midden van het dumplingvel.
  • Schep daar dan weer een halve theelepel bouillongelei overheen.
  • Dan pak je de randen van het dumplingvel en breng ze naar elkaar toe.
  • Vervolgens vouw je de dumpling dicht.
  • Zet de dumplings dan met minstens 1 centimeter tussenruimte op een bakplaat.
  • Als je alle dumplings hebt gemaakt, zet je ze in een stoommand bekleed met bakpapier.
  • Dan is het tijd om de dumplings voor vijf tot acht minuten lang te stomen boven een pan met kokend water.
  • Let op: kijk uit dat de dumplings niet scheuren als je ze uit de stoommand haalt.
  • Meng dan alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom en serveer deze naast je soepdumplings.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Recept: heerlijke caesar salad soft taco’s

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Wijn Spijs | Beeld: Pexels