Ingrediënten
  • 500 milliliter lauwwarme melk
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • Snufje zout
  • 1 lente-uitje, in ringen gesneden 
  • 125 gram gerookte zalm, in kleine stukjes
  • 2 takjes munt, fijngehakt
  • 75 gram (diepvries) doperwten
  • Olie om te frituren
Sabine
50 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 500 milliliter lauwwarme melk
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • Snufje zout
  • 1 lente-uitje, in ringen gesneden 
  • 125 gram gerookte zalm, in kleine stukjes
  • 2 takjes munt, fijngehakt
  • 75 gram (diepvries) doperwten
  • Olie om te frituren

Ideaal voor als je niet zo houdt van zoete lekkernijen

In Nederland is het een ware traditie om op oudejaarsdag – en ook zeker in de aanloop daarnaartoe – een oliebolletje of twee, drie te eten. De zoetekauwen zijn er blij mee, maar de liefhebbers van hartig eten vinden het vaak wat minder. Gelukkig is daar nu ook de hartige variant met zalm: de zalmoliebol!

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Doe de lauwwarme boter in een kom en voeg daar de gesmolten boter, gist en het ei aan toe. Roer kort. Voeg daarna de bloem en het zout toe en meng tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Roer daarna het bosuitje, de zalm, munt en doperwten door het beslag.
  • Dek de kom af met een schone, vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verhit daarna olie in een frituurpan of diepe pan tot 180 graden.
  • Roer het beslag nog een keer door en schep daarna met een ijslepel beslag uit de kom. Doe in de hete olie en bak tot de zalmoliebollen goudbruin en gaar zijn. Dit duurt ongeveer 6 minuten.
  • Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Deze oliebollen met limoncello maken je oud en nieuw tóch nog gezellig

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Oliebollen bakken door Sander van der Wel onder de licentie CC BY-SA 2.0