Ingrediënten
  • 250 gram fijne suiker
  • 185 gram roomboter
  • Zout
  • 4 eieren
  • 1 theelepel amandelextract
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 6 eetlepels versgeperste sinaasappelsap (of melk)
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram chocoladekruidnoten
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
20 + 75 min.
12 pers.

Daar lust de Goedheiligman ook wel een stukje van

Sinterklaas is in het land en dat betekent dat de (klein)kinderen de dagen aan het aftellen zijn tot 5 december. Maar ook wij volwassenen genieten enorm van deze tijd. Of dat stiekem iets te maken heeft met alle Sinterklaaslekkernijen? Waarschijnlijk wel, ja. Zo kwamen wij deze heerlijke, luchtige Sinterklaascake met kruidnoten tegen bij Betty’s Kitchen. Geloof ons: die wil je maken!

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de Sinterklaascake met kruidnoten

  • Voor dit recept is het belangrijk dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dus haal de boter en de eieren een half uur van tevoren uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 150 ºC (135 ºC als je een heteluchtoven gebruikt). Bekleed een springvorm van 24cm met bakpapier.
  • Klop de boter, suiker en het zout zacht en romig met een handmixer of in een keukenmachine, zo’n 10 minuten. Voeg de eieren één voor één toe, gevolgd door de speculaaskruiden, het amandelextract en de sinaasappelsap.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de amandelmeel gemengd met de bakpoeder in delen toe aan het beslag. Roer vervolgens de kruidnoten door het beslag met een spatel.
  • Doe het beslag in de springvorm. Dek de springvorm lichtjes af met aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de cake in het midden niet te hoog rijst. Bak de Sinterklaascake in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten.
  • Haal na die 30 minuten de Sinterklaascake uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en bestrooi de bovenkant van de cake met het amandelschaafsel. Doe de cake vervolgens weer in de oven en bak tot hij bruin kleurt en een satéprikker of tandenstoker er schoon uitkomt. Dit duurt zo’n 45 minuten.
  • Laat de Sinterklaascake zo’n 10 minuten afkoelen voordat je ‘m uit de springvorm haalt. Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
  • Geniet ervan!

Zien hoe de Sinterklaascake gemaakt wordt? Je bekijkt ‘t hieronder:

Lees ook: Recept: fudge met strooigoed

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Betty’s Kitchen | Beeld: Videostill Betty’s Kitchen

Ingrediënten
  • 250 gram fijne suiker
  • 185 gram roomboter
  • Zout
  • 4 eieren
  • 1 theelepel amandelextract
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 6 eetlepels versgeperste sinaasappelsap (of melk)
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram chocoladekruidnoten
  • 2 eetlepels amandelschaafsel