Ingrediënten
  • 175 gram rietsuiker
  • 85 milliliter rietsuikersiroop
  • 100 gram boter
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel soda
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 geklopt ei
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier
  • Optioneel: uitstekers in de vorm van gemberkoekjes
  • Optioneel: glazuur of icing
  • Optioneel: kleine snoepjes of stukjes chocolade
Jasmijn
120 min.
15-20 pers.
Ingrediënten
  • 175 gram rietsuiker
  • 85 milliliter rietsuikersiroop
  • 100 gram boter
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel soda
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 geklopt ei
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier
  • Optioneel: uitstekers in de vorm van gemberkoekjes
  • Optioneel: glazuur of icing
  • Optioneel: kleine snoepjes of stukjes chocolade

Leuk voor kinderen en volwassenen

We kennen allemaal het gemberkoekje Peperkoekman uit de Shrek-films. Zulke koekjes staan symbool voor het kerstgevoel en gezellige avondjes in de keuken met vrienden of familie. Wij hebben een makkelijk recept voor je waarmee je zelf gemberkoekjes kunt maken!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Gezellig samen in de keuken

Gemberkoekjes zien er vaak heel schattig uit, zowel door hun vorm als door de versiering die erop zit. Dat zorgt ervoor dat ze populair zijn bij kinderen. Als je met kinderen gaat bakken, is het altijd handig om een recept te hebben dat niet te moeilijk is. Bij dit recept kun je je hart ophalen, want het bestaat uit simpele stappen. Het is echter ook zeer geschikt voor volwassenen die wel iets leuks willen bakken, maar daar niet de hele avond aan willen besteden.

Zo maak je gemberkoekjes

  • Laat de suiker, boter en rietsuikersiroop smelten in een pan.
  • Wacht tot het mengsel bubbelt en laat het dan nog 1 tot 2 minuten op het vuur staan.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel ongeveer 10 minuten afkoelen.
  • Doe de bloem, soda, gember en kaneel allemaal bij elkaar in een grote schaal.
  • Voeg het ei en het mengsel van de suiker, boter en rietsuikersiroop aan de schaal toe.
  • Roer alles goed door en kneed het vervolgens tot een glad deeg.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, laat het op temperatuur komen en verwijder de folie.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed twee ovenplaten met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot het de dikte van een Euromunt heeft.
  • Gebruik een uitsteker of een klein mesje om vormpjes uit het deeg te snijden.
  • Leg de koekjes op de ovenplaten, laat ze 10 tot 12 minuten in de oven zitten en wissel de platen halverwege.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de ovenplaten en verplaats ze naar een plank.
  • Optioneel: versier de koekjes met glazuur, kleine snoepjes of stukje chocolade.
  • Laat de koekjes 1 tot 2 uur uitharden. Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: zo maak je de petite crème bitterkoekjes uit Heel Holland Bakt nog een keer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: BBC Good Food | Beeld: Pixabay