Ingrediënten
  • 150 gram pancetta in blokjes
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel verse tijm, gesneden
  • 350 gram orzo pasta
  • 300 milliliter volle melk
  • Zout naar smaak
  • Verse peterselie naar smaak
  • 2 eetlepels Parmzaanse kaas, geraspt
Maayke
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 150 gram pancetta in blokjes
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel verse tijm, gesneden
  • 350 gram orzo pasta
  • 300 milliliter volle melk
  • Zout naar smaak
  • Verse peterselie naar smaak
  • 2 eetlepels Parmzaanse kaas, geraspt

Deze heerlijke variant van risotto is erg makkelijk te maken

Orzo is een pastasoort dat veel weg heeft van een grote rijstkorrel. Deze carbonara orzotto is dan ook een combinatie van orzo en risotto. De romige saus van de carbonara gaat goed samen met de textuur van de orzotto. We horen je denken: sta je dan uren in de pan te roeren? Welnee! Dit gerecht heb je binnen een half uurtje al op tafel staan.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de orzotto:

  • Verhit een grote (stoof)pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de pancetta toe (zonder boter of olie) en bak tot het vet begint los te laten, ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de ui en tijm toe en bak al roerend 5 tot 6 minuten tot de ui zacht is.
  • Voeg de orzo toe en kook, af en toe roerend, tot het licht geroosterd en geurig is, ongeveer 2 minuten.
  • Schenk ongeveer een halve liter water in de pan en schraap alle gebruinde stukjes van de bodem van de pan met een houten lepel.
  • Voeg de melk en wat zout toe, roer om te combineren en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag tot middelhoog en laat zonder deksel sudderen, roer regelmatig en zorg ervoor dat je de bodem en randen van de pan met de houten lepel schraapt, totdat bijna alle vloeistof is geabsorbeerd en de orzo zacht is, ongeveer 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de verse peterselie en Parmezaanse kaas erdoor. Proef en breng op smaak met meer zout indien nodig.
  • Serveer direct.

Bekijk hieronder de video met volledige instructie:

Extra recept informatie

  • Pancetta-vervanging: pancetta is niet-gerookt Italiaans spek. Als je het niet kunt vinden, gebruik dan gewoon gerookte spekblokjes.
  • Restjes opwarmen: voeg bij het opwarmen van restjes een eetlepel water of melk toe om het mengsel los te maken. Verwarm in de pan of in de magnetron.

Lees ook: Recept: spruitjes met brie en teriyakisaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Videstill YouTube