Ingrediënten
  • 1 kilogram koelverse stamppotaardappelen
  • 100 milliliter volle melk
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram witlof
  • 1 eetlepel milde mosterd
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 125 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte belegen kaas 48+
  • 50 gram paneermeel
  • Extra benodigdheden:
  • Pureestamper
  • Ingevette ovenschaal (30 x 20 centimeter)
Sara Bergsma
55 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 kilogram koelverse stamppotaardappelen
  • 100 milliliter volle melk
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram witlof
  • 1 eetlepel milde mosterd
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 125 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte belegen kaas 48+
  • 50 gram paneermeel
  • Extra benodigdheden:
  • Pureestamper
  • Ingevette ovenschaal (30 x 20 centimeter)

Eigenlijk gaat er niets boven een goede ovenschotel, toch?

Dit recept omvat het ultieme comfort food: een verrukkelijke witlofschotel met ham, romige aardappelpuree en een krokante, royale laag kaas. Deze klassieker is geschikt voor zowel doordeweekse maaltijden als speciale gelegenheden. Maar één ding is zeker: deze smaakvolle schotel zal zeker een nieuwe favoriet worden van je gasten!

Zo ga je te werk:

  • Begin met het koken van de stamppotaardappelen tot ze gaar zijn, dit duurt zo’n 12 tot 14 minuten. Giet ze af en vang een kopje van het kookvocht op.
  • Doe de gekookte aardappelen terug in de pan, voeg een scheutje melk en een klontje boter toe, en als je wilt, een beetje van het opgevangen kookvocht voor extra smaak.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper en schep ze in een ovenschaal.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C terwijl je de witlof schoonmaakt. Snijd de witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Meng de witlof met een beetje mosterd en een kwart van de olie.
  • Leg de witlofhelften met de snijkant naar beneden op de aardappelpuree en verdeel de hamblokjes erover.
  • Bestrooi het geheel met geraspte kaas en paneermeel en besprenkel het met de rest van de olie.
  • Bak het gerecht vervolgens 30 tot 35 minuten in de oven, tot de witlof gaar is en de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. Als de kaas te snel bruin wordt, dek het geheel dan de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te donker wordt.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Allerhande | Beeld: Adobe Stock