Ingrediënten
  • Voor de repen:
  • 280 gram boter
  • 85 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram rietsuikerstroop (evt. te vervangen door honing)
  • 100 milliliter espresso of andere sterke koffie
  • 100 gram walnoten in stukjes
  • 175 gram havervlokken
  • 175 gram havermout
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • Voor de topping:
  • 75 gram boter
  • 3 eetlepels hete espresso of sterke koffie
  • 350 gram ruwe rietsuiker (evt. te vervangen door gewone poedersuiker)
  • 20 walnoothelften
  • 2 eetlepels walnoten, fijngehakt
Redactie Kookfans
15+30 min.
20 pers.
Ingrediënten
  • Voor de repen:
  • 280 gram boter
  • 85 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram rietsuikerstroop (evt. te vervangen door honing)
  • 100 milliliter espresso of andere sterke koffie
  • 100 gram walnoten in stukjes
  • 175 gram havervlokken
  • 175 gram havermout
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • Voor de topping:
  • 75 gram boter
  • 3 eetlepels hete espresso of sterke koffie
  • 350 gram ruwe rietsuiker (evt. te vervangen door gewone poedersuiker)
  • 20 walnoothelften
  • 2 eetlepels walnoten, fijngehakt

Deze Britse ‘flapjacks’ zijn simpel, zoet en oh zo makkelijk

Een simpele mueslireep is natuurlijk hartstikke lekker. Vol vezels, makkelijk mee te nemen: je zit met een mueslireep bijna altijd goed. De Britten hebben hier hun eigen variant op: flapjacks, met havermout in plaats van muesli. Bovendien zijn ze ontzettend makkelijk zelf te maken – zoals deze heerlijke nutty flapjacks met een koffie-twist!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Zo maak je de mueslirepen met koffie en nootjes:

  • Ter voorbereiding: verhit de oven voor op 190 graden Celsius voor conventionele ovens, 170 voor heteluchtovens, of gasstand 5. Bedek een bakplaat van ongeveer 20 x 30 centimeter met bakpapier.
  • Smelt de boter in een pan met de suiker, rietsuikerstroop en de koffie. Meng hier vervolgens de walnoten, havervlokken, havermout, bloem en het zout doorheen.
  • Giet het geheel over op de bakplaat, verdeel, en druk licht aan. Zet vervolgens 25 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.

Maak ondertussen de topping:

  • Smelt de boter in de koffie, en roer de suiker erdoor om een zacht geheel te maken.
  • Zijn je flapjacks goed afgekoeld? Bestrijk ze dan met het boterglazuur.
  • Verdeel nu netjes de walnoothelften over het plakkaat – bedenk dus van tevoren hoe je de stukken wilt snijden zodat elke reep een walnoothelft heeft. Strooi de fijngehakte walnoten er verder overheen.
  • Laat staan tot het glazuur stevig is. Duurt het je te lang? Zet het geheel dan in de koelkast. Snijd vervolgens repen uit het plakkaat.
  • Eet smakelijk!

Tip: deze heerlijke repen kun je makkelijk bewaren in een luchtdichte container. Ze blijven tot wel een week goed. Bovendien is er volop ruimte om te variëren! Probeer bijvoorbeeld eens rijpe, geprakte bananen in de repen te verwerken voor een fruitige twist.

Lees ook: Recept: met deze Vietnamese koffie met ei start je je dag goed

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: BBC Good Food | Beeld: Videostill