Ingrediënten
  • 400 gram kip
  • 1 ui
  • 100 gram chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 2 lente-uitjes
  • 150 gram mais
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 400 milliliter kippenbouillon
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • Verse peterselie (optioneel)
60 min.
3 pers.

Kip jambalaya zónder pakje

Heb je wel eens kip jambalaya uit een pakje gehad? Dan weet je hoe lekker dit kruidige, iets pittige gerecht is. Kip jambalaya is een zogenaamd ‘creools’ recept, ontstaan in New Orleans. Jambalaya ontstond toen Spanjaarden paella te maken in het nieuwe land, maar niet de juiste kruiden en ingrediënten tot hun beschikking hadden. Zo ontstond jambalaya, een gerecht waarbij van alles door elkaar heen wordt gegooid. Er zit eigenlijk altijd een pittige worst als chorizo in, maar verder kun je er aan toevoegen wat je wilt. Kip, garnalen of witvis, wat je maar lekker vindt! Wij kozen in dit recept voor chorizo en kip.

Ben jij ook zo dol op kip jambalaya?

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Begin met de voorbereiding. Snijd de kip in hapklare stukken en de chorizo in plakjes. Zet even aan de kant. Snijd ook alvast de paprika en de lente-uitjes en snipper de ui. Snijd de rode peper in kleine stukjes.
  • Verhit olie in een diepe hapjespan en bak hierin de stukjes kip gaar. Als de kip gaar is, haal je de stukjes uit de pan en zet je ze even apart op een bord of in een kom.
  • Voeg een beetje extra olie toe en bak de ui glazig. Voeg dan de chorizo toe en bak totdat de ui rood kleurt van de chorizo.
  • Als de chorizo klaar is, voeg dan de knoflook toe. Hak het teentje fijn of gebruik een knoflook pers. Doe ook de cajunkruiden en het paprikapoeder erbij.
  • Bak het geheel een paar minuten zodat de smaak en de geur van de kruiden vrij komt. Voeg dan de rode peper, paprika, lente-ui en het mais toe en bak het geheel zo’n 5 minuten.
  • Als de groenten zijn gebakken doe je de kip terug in de pan en hussel je alles.
  • Voeg de tomaten uit blik, bouillon en rijst toe en laat het geheel met een deksel op de pan koken totdat de rijst gaar is. Dit duurt zo’n 25 minuten, afhankelijk van de rijst die je hebt. Blijf tussendoor af en toe roeren.
  • Als het vocht voldoende is ingekookt en de rijst gaar is, is de kip jambalaya klaar.
  • Strooi een beetje fijngehakte verse peterselie over het gerecht en dien op.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: pittige garnalen in chilisaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Barry Lewis | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 400 gram kip
  • 1 ui
  • 100 gram chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 2 lente-uitjes
  • 150 gram mais
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 400 milliliter kippenbouillon
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • Verse peterselie (optioneel)