Is je eten per ongeluk te pittig geworden? Zo los je het op

Iets te scheutig geweest met de pittige kruiden?

Ben jij dol op kruidig eten, maar kan iets ook nog wel té pittig zijn? Dan is de grens tussen lekker en te pittig vaak vaag. Was je toch iets te scheutig met de chilipeper? Dan lijkt het misschien alsof het gerecht gelijk helemaal verpest is en dat er niets anders opzit dan met een rood hoofd en het zweet op je lip door te eten. Maak je geen zorgen, je hoeft jezelf niet te kwellen of je eten weg te gooien, er zijn een paar dingen die je kunt doen om het gerecht toch nog minder pittig te maken.

Zo red je een te pittig gerecht.

Zoet

Om een tegenhanger te bieden aan de pittige smaak, kun je iets zoets toevoegen aan je gerecht. Dit kun je doen in de vorm van honing of sojasaus. Deze geven je gerecht een zoete toon waardoor het minder pittig smaakt. Ook tomaten toevoegen kan helpen, deze zijn van nature zoetig waardoor de pittige smaak iets meer op de achtergrond verdwijnt.

Zuur

Naast iets zoets toevoegen, doe je er ook goed aan om iets zuurs toe te voegen. Hierdoor komt de zoete smaak namelijk beter tot zijn recht en breng je nog meer jeu aan je gerecht. Voeg daarom een beetje citroen- of limoensap toe of kies (balsamico)azijn om het gerecht een zuurtje te geven. Je zult zien dat de smaak veel beter wordt en minder pittig.

Zuivel

Je hebt vast weleens gehoord dat je een glas melk moet drinken als je iets pittigs eet. Dit komt omdat zuivel het eiwit caseïne bevat, die de pittige smaak op je tong ‘wegspoelt’. Voeg dus melk, yoghurt, zure room of kaas toe aan je gerecht om de pittige smaak op te heffen. Past dit niet bij het gerecht? Extra kokosmelk kan ook uitkomst bieden.

Pindakaas

Als laatste nog een beetje een gekke tip, maar het werkt wel! Door pindakaas toe te voegen wordt je gerecht minder pittig. Ook als je een gerecht zonder saté of noten hebt gemaakt, kun je pindakaas toevoegen. Denk eens aan een romige soep of een stoofschotel. Wie weet, misschien wil je nooit meer zonder!

Lees ook: Iets te pittig gegeten? Deze drankjes helpen je van je brandende mond af

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels