Ruth Stuut
60 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel tahin
  • Sap van een halve citroen
  • 1 theelepel komijn
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt

Lekker met flatbread of pita

Mocht je fan zijn van hummus, dan ligt Baba Ganoush waarschijnlijk ook in jouw straatje. Deze dip uit het Midden-Oosten is iets minder bekend dan z’n grote broertje hummus, maar niet minder lekker! De basis van Baba Ganoush wordt gemaakt van geroosterde aubergine en tahin waardoor het een heerlijk romige, stevige dip wordt. Heerlijk!

Aubergine dip

Baba ganoush is een vegetarische aubergine dip, boordevol vezels en heerlijk van smaak. Je kunt naar genoegen kruiden toevoegen om het gerecht een eigen touch te geven. Door de aubergine eerst te roosteren wordt de groente heerlijk zacht en krijgt het een rokerige, nootachtige smaak. Vervolgens meng je de zachte groente met tahin, een romige pasta van geroosterde sesamzaadjes.

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Prik de aubergines rondom in met een vork.
  • Snijd de peterselie in fijne stukjes.
  • Verpak de knoflooktenen in een stukje aluminiumfolie. Leg de aubergines en ingepakte knoflook op bakpapier in de oven.
  • Rooster de groenten circa 45 tot 60 minuten gaar. Check tussendoor of de aubergines al zacht zijn, en haal ze er dan desnoods eerder uit.
  • Laat de aubergines en de knoflook eerst een beetje afkoelen. Wil je de dip eten met een lekker warm pita broodje of flatbread? Dan kan je deze nu in de oven doen en bakken volgens de instructies op de verpakking.
  • Lepel vervolgens het vruchtvlees van de aubergines uit de schil.
  • Druk de zacht geworden knoflookteentjes uit hun schil.
  • Voor een gladde dip kan je de aubergine en knoflook met een staafmixer of keukenmachine pureren. Houdt je van een meer chunky structuur en stukjes, dan kan je de groenten snijden in plaats van een mixer.
  • Meng in een mooie kom de aubergines en knoflook samen met de overige ingrediënten door elkaar. Breng de Baba Ganoush op smaak met peper, zout, olijfolie en de helft van de peterselie.
  • Ter garnering kan je nog een beetje olijfolie over de dip sprenkelen, en de rest van de peterselie er overheen strooien.
  • En tada, je Baba Ganoush is klaar! Smullen geblazen!

Houd je van een beetje extra pit? Dit recept is een klassieker en we zijn er gek op, maar voor de afwisseling kan je er eens een pepertje bij gooien. Granaatappelpitjes als garnering is ook een heerlijke frisse twist!

Ook lekker: Met dit trucje wordt je zelfgemaakte hummus nog lekkerder

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Keuken Liefde | Beeld: Adobe Stock