Rowan Hattu
10 + een hele nacht + 120 min.
6-8 pers.
Ingrediënten
  • 900 gram buikspek met zwoerd
  • 2 eetlepels Chinese rijstwijn
  • Anderhalve eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel witte peper
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 160 gram grof zout
  • Suiker

Jammie!

Bijna iedereen heeft weleens gesmuld van een heerlijk stukje buikspek, toch? Dan weet je vast ook wel dat-ie krokant het lekkerste smaakt. Maar hoe bereid je nou de allerlekkerste, krokante buikspek? Wij vertellen je hoe én geven je ook nog eens een geheim ingrediënt.

Zo maak je de allerlekkerste, krokante buikspek

  • De bereiding van dit recept begint de avond van tevoren al. Zo prik je dan al het zwoerd in over het hele oppervlak van het vlees met een satéprikker of iets anders scherp.
  • Let op: prik daarbij niet in het vlees!
  • Prik dus niet te diep, maar zorg voor veel gaatjes in het vel. Zo wordt-ie nóg krokanter.
  • Vervolgens leg je het buikspek met het zwoerd naar beneden neer.
  • Daarna masseer je de rijstwijn in het vlees, gevolgd door vijfkruidenpoeder, het zout en de peper.
  • Leg dan het buikspek met het zwoerd naar boven in een grote schaal.
  • Dep het buikspek dan droog met wat keukenpapier en zet het onafgedekt een nacht in de koelkast.
  • De volgende dag is het tijd om het buikspek te gaan bereiden!
  • Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Leg dan het buikspek op de vleeskant op een stukje aluminiumfolie.
  • Vouw dan de aluminiumfolie langs het vlees omhoog.
  • Let op: laat het zwoerd onbedekt.
  • Vervolgens dep je het zwoerd weer met wat keukenpapier droog en bestrijk dit dan met rijstazijn.
  • Daarna bedek je het zwoerd volledig met grove zout en rooster het vervolgens 1 uurtje in de oven.
  • Na een uurtje haal je de zoutkorst van het buikspek.
  • Leg dan het vlees in een schone braadslede.
  • Haal dit geheel uit de oven en zet het 8 tot 10 minuten onder een hete grill.
  • Snijd dan het buikspek in stukjes en serveer het met een schaal suiker om het vlees in te dopen.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Kooktips: zo maak je mosselen het lekkerst klaar

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels