Ingrediënten
  • 100 gram pijnboompitten
  • 5 grote eieren
  • 300 gram fetakaas, in stukjes gesneden
  • 50 gram cheddarkaas, geraspt
  • Gedroogde oregano, naar smaak
  • Scheut olijfolie
  • 400 gram babyspinazie
  • Nootmuskaat, naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Rasp van 1 citroen
  • Klont roomboter
  • 270 gram filodeeg
  • Cayennepeper
  • Rozemarijn, naar smaak
Christel
35 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 100 gram pijnboompitten
  • 5 grote eieren
  • 300 gram fetakaas, in stukjes gesneden
  • 50 gram cheddarkaas, geraspt
  • Gedroogde oregano, naar smaak
  • Scheut olijfolie
  • 400 gram babyspinazie
  • Nootmuskaat, naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Rasp van 1 citroen
  • Klont roomboter
  • 270 gram filodeeg
  • Cayennepeper
  • Rozemarijn, naar smaak

Je maakt meteen indruk met deze taart!

Hartige taarten en quiches mogen niet ontbreken in de herfst en winter. Deze gerechten zijn vaak makkelijk te maken en zijn bovendien koud en warm lekker. Wij maken een hartige taart meestal met bladerdeeg. Chef-kok Jamie Oliver gooide het roer echter om en verving het bladerdeeg door filodeeg.

Ga jij dit een keer proberen?

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Toast de pijnboompitten in een koekenpan en laat de pijnboompitten daarna even afkoelen.
  • Doe de eieren in een kom en voeg de fetakaas, cheddarkaas, oregano en pijnboompitten toe. Roer met een vork tot een geheel.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en doe de spinazie in de pan. Breng de spinazie op smaak met wat zout en nootmuskaat en laat een slinken.
  • Roer als laatst de citroenrasp en roomboter door de spinazie.
  • Maak wat bakpapier nat en schenk er een scheut olijfolie overheen.
  • Leg plakken filodeeg – ter grootte van je koekenpan – op het bakpapier. Het filodeeg droogt niet uit, omdat het bakpapier nat is.
  • Sprenkel wat olijfolie over het filodeeg en verdeel er wat cayennepeper overheen. Leg daar een nieuwe laag filodeeg op, sprenkel er olijfolie over en verdeel er cayennepeper op. Herhaal deze stappen met nog 2 lagen filodeeg.
  • Voeg de spinazie aan het eimengsel toe en roer tot een geheel. 
  • Doe het filodeeg (met het bakpapier) in een ovenbestendige koekenpan.
  • Doe het eiermengsel in het filodeeg en vouw de rest van het filodeeg over het eiermengsel heen.
  • Het bakpapier dat aan de buitenkant uitsteekt kun je er voorzichtig afscheuren.
  • Zet de koekenpan 2 minuten op het vuur. Zo wordt de buitenkant van het filodeeg lekker knapperig.
  • Verdeel nog wat rozemarijn over de taart en schuif de koekenpan in de oven.
  • Bak de hartige taart 20 minuten in de oven.
  • Geniet ervan!

Ook lekker: Spaanse heekfilet in een witte wijnsaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Jamie Oliver | Beeld: Videostill YouTube