Ingrediënten
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 2 rode uien
  • 10 zwarte olijven met pit
  • 300 gram nieuwe aardappels
  • 15 gram verse oregano
  • 10 forse, rijpe pureetomaten (bijvoorbeeld Roma of San Marzano-tomaten)
  • 1 krop bloemkool (ongeveer 800 gram)
  • 200 gram verse of ingevroren erwten of tuinbonen
Redactie Kookfans
85 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 2 rode uien
  • 10 zwarte olijven met pit
  • 300 gram nieuwe aardappels
  • 15 gram verse oregano
  • 10 forse, rijpe pureetomaten (bijvoorbeeld Roma of San Marzano-tomaten)
  • 1 krop bloemkool (ongeveer 800 gram)
  • 200 gram verse of ingevroren erwten of tuinbonen

Dit recept is ook geschikt voor veganisten

Jamie Oliver staat natuurlijk garant voor lekkere én gezonde gerechten in de keuken. Deze Grieks-geïnspireerde stoofpot met bloemkool en vol mediterrane smaken is daar een goed voorbeeld van. Extra fijn: als je vegans of vegetariërs te eten krijgt, dan is deze Griekse bloemkoolstoofpot een erg geschikt diner. En dat is op deze Wereld Veganismedag mooi meegenomen. Hollands, Grieks, en vegan: dat is driedubbel zo lekker!

Zo maak je de Griekse bloemkoolstoofpot:

  • Verhit de oven voor op 200?.
  • Schil kleine reepjes citroen met een dunschiller en doe deze in een grote, ovenbestendige braadpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens twee eetlepels olijfolie toe en de knoflook.
  • Pel de uien en snijd ze in kwartjes en zorg dat ze goed loskomen als snippers. Haal de pitten uit de olijven, en snijd de aardappels in plakjes van 1 centimeter dik. Doe dit vervolgens allemaal in de pan, voeg de oregano eraan toe, en kook tot het net zacht en verkleurd begint te worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Snijd de tomaten in kwarten, en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  • Giet nu 500 milliliter in de pan en breng aan de kook. Roer goed door en schraap ook eventuele aangebakken stukjes van de bodem van de pan.
  • Haal de bladeren van de bloemkool, en snijd vervolgens een kruis door de stronk. Druk de bloemkool vervolgens goed naar de onderkant van de pan.
  • Sprenkel er 1 eetlepel olijfolie overheen, dek af, en zet de braadpan 1 uur lang in de oven. Giet gedurende dit uur nu en dan wat van het vocht over de bloemkool heen. Haal na 30 minuten in de oven bovendien het deksel eraf.
  • Haal de braadpan uit de oven, en leg vervolgens de bloemkool apart op een forse serveerschaal. Haal ook de bol knoflook eruit.
  • Zet de pan terug op een middelhoog vuur, en roer de erwten of bonen erdoor. Laat 5 minuten sudderen.
  • Knijp nu voorzichtig de knoflook uit de velletjes, en roer door de pan. Proef en breng, indien nodig, op smaak. Giet nu de inhoud van de braadpan over de bloemkool op de serveerschaal. Maak het geheel af met een besprenkeling van citroensap.
  • Aan tafel!

Tip: meer seizoensgroenten verwerken in je stoofpot? Dit kan op het moment dat je de erwten of bonen toevoegt. Zorg wel dat je groenten kiest die snel mee te koken zijn. Denk aan snijbieten, spinazie, asperges, en broccolini.

Lees ook: Recept: Spaanse knoflook-bloemkool

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Jamie Oliver | Beeld: Pexels, Polina Kovaleva