Ingrediënten
  • 4 stukken witlof
  • Scheutje olijfolie
  • 50 milliliter droge witte wijn of kippenbouillon
  • 4 kippendijen zonder bot
  • 25 gram boter
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • Voor de saus:
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 milliliter melk
  • 150 milliliter crème fraîche
  • 4-6 blaadjes salie, fijngehakt
  • 5 theelepels dijon mosterd
  • 50 gram geraspte kaas
Hanna Mellema
60 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 stukken witlof
  • Scheutje olijfolie
  • 50 milliliter droge witte wijn of kippenbouillon
  • 4 kippendijen zonder bot
  • 25 gram boter
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • Voor de saus:
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 milliliter melk
  • 150 milliliter crème fraîche
  • 4-6 blaadjes salie, fijngehakt
  • 5 theelepels dijon mosterd
  • 50 gram geraspte kaas

Smullen maar!

Witlof: of je bent er fan van, of je vindt het hélemaal niks. De groente heeft natuurlijk een vrij uitgesproken, bittere smaak. Enne, door die bittere smaak is witlof niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je de groente lekker romig kunt bereiden. Bijvoorbeeld met dit heerlijke recept. Geloof ons maar: in combinatie met kip, kaas en een romige mosterdsaus is iedereen fan van witlof! 

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het uiteinde van de witlof, verwijder eventueel de bittere kern, en snijd elk stuk in vieren. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie, en verdeel hier de witlof over. Giet daar de wijn/bouillon overheen, en bedek met aluminiumfolie. Zet voor 10 minuten in de oven.
  • Ondertussen snijd je de kip in stukken, en breng je deze op smaak met zout en peper. Snipper ook de sjalot en pers de knoflook. Smelt de boter in een pan, en bak daarin de kip voor 4-5 minuten goudbruin. Voeg de sjalot en knoflook toe, en bak nog een minuutje mee.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, en voeg daar de kip aan toe. Zet aan de kant.
  • Voor de saus smelt je de boter in de pan (deze hoef je niet af te wassen), en hier roer je de bloem doorheen. Giet langzaam de melk erbij, en laat dit al roerend wat indikken. Haal van het vuur, en voeg de crème fraîche, salie en mosterd toe. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper.
  • Giet de saus over de kip en witlof heen, en besprenkel met de kaas. Zet dan voor 25-30 minuten in de oven (zonder aluminiumfolie), totdat de saus bubbelt en de kaas goudbruin is geworden.
  • Serveer met wat gekookte aardappels of krieltjes. Eet smakelijk!

Lees ook: Het ultieme wintersportgerecht: zó maak je een Wiener schnitzel

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: BBC Good Food | Beeld: Adobe Stock