Hanna Mellema
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 kalfsschnitzels
  • Zout en peper
  • 2 eieren
  • 200 gram bloem
  • 200 gram paneermeel of panko
  • 2 eetlepels boter
  • 6 eetlepels olie
  • Citroen

Neem een stukje après-ski mee naar huis!

De wintersporttijd is fantastisch. Niet alleen voor fans van skiën en snowboarden, maar ook voor fans van lekker eten! Of je nou een hele week op de latten staat, of alleen maar bij de après-ski te vinden bent, van de klassieke wintersportgerechten wordt iedereen gelukkig. Met dit recept voor een klassieke Wiener schnitzel waan je je ook thuis weer even helemaal op de Oostenrijkse piste!

Wiener schnitzel

De Wiener schnitzel kennen we allemaal. Zeker als je deze wel eens in Duitsland of Oostenrijk hebt besteld, weet je hoe gigantisch groot ze kunnen zijn. De schnitzels worden dan ook niet voor niks wel eens gekscherend ‘deurmat’ genoemd! Inmiddels gaat de Wiener schnitzel de hele wereld over, en hoef je niet meer op wintersport om deze heerlijke delicatesse te proeven. Wil je thuis nét zo’n lekkere Wiener schnitzel als in Oostenrijk? Volg dan onderstaand recept.

Zo ga je te werk:

  • Leg de kalfsschnitzels tussen twee vellen plastic folie, en sla ze plat met een zwaar voorwerp (deegroller, hamer, steelpannetje). Ze mogen ongeveer 3 tot 4 millimeter dik zijn.
  • Doe de schnitzels twee minuten in een kom met koud water. Het vocht dat het vlees nu opneemt verdampt later tijdens het bakken, waardoor de korst beter bakt. Dep de schnitzels daarna droog met keukenpapier, en bestrooi met wat peper en zout.
  • Neem 3 diepe borden of kommen. In de eerste doe je de bloem, in de tweede het paneermeel en in de derde klop je de eieren los.
  • Tijd om te paneren! Neem een schnitzel, en haal deze eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Druk de korst een beetje aan, en vul eventueel de lege plekken nog op met extra paneermeel. Het is belangrijk dat alle kanten van de schnitzel goed bedekt zijn. Herhaal dit met de overige drie schnitzels.
  • Verhit de olie en boter in een pan. Eventueel kun je ook alleen olie gebruiken, maar deze combinatie zorgt voor een extra lekkere smaak! Bak de schnitzels om de beurt goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier.
  • Serveer elke schnitzel met een partje citroen en een flinke klodder mayonaise. Uiteraard ook lekker om te eten met patat of gebakken aardappels. Genieten maar!

Lees ook: Recept: orzo-ovenschotel met gehaktballetjes en mozzarella

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Ski Informatie, FavorFlav | Beeld: Adobe Stock