Ingrediënten
  • 130 gram boter
  • 240 milliliter appelmoes
  • 120 milliliter melk
  • 3 grote eieren
  • 325 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 12 gram zout
  • 3 gram baksoda
  • 3 gram nootmuskaat + extra voor de coating
  • 150 gram kristalsuiker + 3 eetlepels
  • 90 gram bruine suiker
  • 60 milliliter plantaardige olie
  • 5 milliliter vanille-extract
  • Snufje kaneel
Jaimy Boer
60 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 130 gram boter
  • 240 milliliter appelmoes
  • 120 milliliter melk
  • 3 grote eieren
  • 325 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 12 gram zout
  • 3 gram baksoda
  • 3 gram nootmuskaat + extra voor de coating
  • 150 gram kristalsuiker + 3 eetlepels
  • 90 gram bruine suiker
  • 60 milliliter plantaardige olie
  • 5 milliliter vanille-extract
  • Snufje kaneel

Jum!

Het najaar vraagt om smaken waar we het lekker warm van krijgen. Dit recept voor appelcider donut-cake is daarom zeker een aanrader. Je vindt er namelijk nootmuskaat, vanille-extract, kaneel en natuurlijk appel in. Loopt het water je ook al in de mond? We gaan aan de slag!

Je kunt voor dit recept een handmixer of een keukenmachine gebruiken.

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Zo maak je de appelcider donut-cake:

  • Doe 104 gram boter in de kom van de keukenmachine (of in een grote kom wanneer je een elektrische handmixer gebruikt).
  • Doe de appelmoes en melk in een middelgrote kom en roer om te combineren.
  • Leg 3 eieren op het aanrecht. Laat de boter, het melkmengsel en de eieren minstens 1 uur staan om op kamertemperatuur te komen.
  • Schuif een rek in de oven en verwarm de oven voor op 176ºC graden.
  • Smelt 1 eetlepel van de ongezouten boter in de magnetron of op de kookplaat.
  • Vet een cakevorm volledig in met de gesmolten boter.
  • Doe de bloem, bakpoeder, zout, baksoda en gemalen nootmuskaat in een middelgrote kom. Klop alles samen om het te combineren en te beluchten.
  • Voeg de kristalsuiker en de lichtbruine suiker toe aan de kom met boter. Klop dit samen op gemiddelde snelheid tot het licht en luchtig is, dit duurt ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg de plantaardige olie en het vanille-extract toe en klop tot het helemaal is opgenomen, voor ongeveer 1 minuut.
  • Zet de mixsnelheid op de laagste stand en klop 1/3 van het bloemmengsel erdoor. Doe daarna de helft van het melkmengsel erbij.
  • Klop de helft van het resterende bloemmengsel erdoor en vervolgens het resterende melkmengsel. Klop het resterende bloemmengsel erdoor.
  • Verhoog de mixsnelheid tot gemiddeld en klop tot alles is gecombineerd, voor ongeveer 30 seconden.
  • Schep het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Doe de cake 55-65 minuten in de oven. De cake is klaar als de satéprikker er schoon uitkomt.
  • Roer ondertussen de resterende 3 eetlepels kristalsuiker, kaneel en een snufje gemalen nootmuskaat door elkaar in een kleine kom.
  • Plaats een rooster over een bakplaat. Zet vervolgens de cakevorm op het rooster.
  • Smelt de resterende 1 eetlepel ongezouten boter en bestrijk meteen de bodem van de cake. Bestrooi daarna met twee theelepels van de suiker.
  • Laat de cake 45 minuten afkoelen.
  • Draai de cake om op het rooster. Bestrijk het geheel met de resterende boter en bestrooi het geheel met de resterende suiker.
  • Strooi een paar keer met de suiker over de cake, want door de warmte wordt de suiker opgenomen in de cake.
  • Serveer warm of op kamertemperatuur.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Recept: herfstige appelcider mimosa’s met kaneel

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Videostill Betty Crocker