Ingrediënten
  • Voor de vulling:
  • 2 mediumgrote preien
  • 15 milliliter plantaardige olie
  • 12 gram zout
  • 104 gram gesneden groene ui
  • 3 gram chilipoeder
  • Snufje gemalen zwarte peper
  • 40 stuks veganistische knoedelvellen
  • Voor de knoflook-yoghurt saus:
  • 480 milliliter ongezoete soja yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 theelepel gedroogde muntblaadjes
  • 3 gram zout
  • Voor de tomatensaus:
  • 60 milliliter plantaardige olie
  • 1 gele ui, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 groene chilipeper, zaden verwijderd en gesneden
  • 4 gram koriander
  • 5 gram paprikapoeder
  • 6 gram zout
  • 1 gram gemalen zwarte peper
  • 170 gram sojabrokken
  • 240 milliliter water
  • 60 milliliter tomatenpuree uit blik
75 min.
40 pers.

Wij zijn groot fan van deze Afghaanse variant!

We kennen de Vietnamese dumplings al, maar de Afghaanse variant zijn ook zeker een aanrader om te maken. Dit gerecht, dat Ausak heet, wordt vaak gemaakt tijdens speciale gelegenheden. Sprokkel dus wat mensen bij elkaar en maak samen deze Afghaanse dumplings!

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het recept.

Zo maak je de Afghaanse dumplings:

Voorbereidingen:

  • Snijd de prei in de lengte doormidden, houd het uiteinde intact en was tussen de lagen door.
  • Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in dunne plakjes.
  • Meng in een grote zeef boven een grote kom de prei, olie en zout. Meng dit vervolgens met je handen door elkaar en masseer zorgvuldig zodat de prei goed bedekt is met de olie en het zout.
  • Laat het mengsel minimaal 5 minuten staan om zacht te worden.
  • Knijp vervolgens met je handen in het mengsel om overtollig vloeistof eruit te krijgen.
  • Voeg daarna de groene ui, chilipoeder en peper toe aan de prei. Meng dit en zet opzij.
  • Voor de yoghurtsaus combineer je de yoghurt, knoflook, munt en zout in een kom. Zet dit daarna opzij.
  • Verhit voor de tomatensaus de olie in een grote pan op middelgroot vuur.
  • Kook de uien tot ze goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de knoflook, chilipeper, koriander, paprikapoeder, zout en peper toe. Roer dit 1 minuut om te roosteren.
  • Voeg de sojabrokken, het water en de tomatenpuree aan het mengsel toe. Meng en kook tot het is opgewarmd, dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten.
  • Haal van het vuur en bewaar de saus afgedekt met een deksel.

Voor de dumplings:

  • Pak een vel en leg 1 eetlepel vulling in het midden.
  • Maak de randen nat met water en vouw de wikkel dubbel, over de vulling.
  • Gebruik je vingers om extra lucht uit de dumpling te drukken en knijp stevig in de randen zodat het goed afgesloten is.
  • Breng een grote pan water aan de kook op hoog vuur. Voeg hier 1 tot 2 eetlepels olie aan toe. Dit voorkomt dat de dumplings aan elkaar blijven plakken.
  • Laat de dumplings een voor een voorzichtig in het water vallen. Doe eerst 10 tot 15 dumplings, anders plakt het alsnog aan elkaar.
  • Kook de dumplings 4 tot 5 minuten en schep ze er vervolgens uit.
  • Plaats ze daarna in een licht ingevette vergiet. Hier kun je de plantaardige olie voor gebruiken.
  • Breng de pan met water weer aan de kook en kook de resterende dumplings.
  • Garneer met verse munt of koriander.
  • Genieten maar!

Ook lekker: Hét ultieme dessert: zo maak je appel dumplings

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Pick Up Limes | Beeld: Kookfans

Ingrediënten
  • Voor de vulling:
  • 2 mediumgrote preien
  • 15 milliliter plantaardige olie
  • 12 gram zout
  • 104 gram gesneden groene ui
  • 3 gram chilipoeder
  • Snufje gemalen zwarte peper
  • 40 stuks veganistische knoedelvellen
  • Voor de knoflook-yoghurt saus:
  • 480 milliliter ongezoete soja yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 theelepel gedroogde muntblaadjes
  • 3 gram zout
  • Voor de tomatensaus:
  • 60 milliliter plantaardige olie
  • 1 gele ui, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 groene chilipeper, zaden verwijderd en gesneden
  • 4 gram koriander
  • 5 gram paprikapoeder
  • 6 gram zout
  • 1 gram gemalen zwarte peper
  • 170 gram sojabrokken
  • 240 milliliter water
  • 60 milliliter tomatenpuree uit blik