En zo gebruik je het in de keuken!

We zien het in veel recepten, maar eigenlijk weten we niet eens wat het is: cornstarch, oftewel maïszetmeel. Toch is dit handige ingrediënt het geheim van een perfecte jus en stoofschotel. Daarom hoog tijd om deze voedselvraag te beantwoorden! 

Wat is het?

Het geheime bindmiddel wat menig saus en gerecht nodig heeft, zo kan je maïszetmeel het beste omschrijven. Maïsmeel, maïszetmeel of maizena is een koolhydraat dat afkomstig is van de maïskorrel, in het endosperm van een pit.

Zo werkt het

Bij verhitting met een vloeistof zetten de ketens van de zetmeelmoleculen in maizena uit en ontrafelen, waardoor een gelatineuze textuur ontstaat die elke saus of soep kan verdikken. Het voorkomt klontjes, maar zorgt er ook voor dat een fruittaart niet te waterig wordt. Doordat het ingrediënten goed bindt, wordt het vaak toegevoegd aan sauzen, stoofschotels, soepen en jus.

Maiszetmeel versus meel

Ondanks dat meel en maiszetmeel beiden worden ingezet om je saus of soep dikker te maken, zijn er wel een paar verschillen tussen de twee. Maiszetmeel heeft namelijk twee keer zoveel verdikkingskracht en is smaakloos. Daarnaast heeft het een transparante kleur. Je gerecht zal dus niet een andere kleur of smaak krijgen.

Zo bewaar je het

Het moge duidelijk zijn dat je maïszetmeel nodig hebt in de keuken. Een pak met dit bindmiddel bewaar je droog en op een donkere plek. Indien je het goed bewaart, kun je het tot een jaar lang gebruiken. Ideaal!

Lees ook: Hoe zit het nou: moet je je bakvorm ook invetten als er bakpapier in gaat?

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Delish | Beeld: iStock