Koken met de magnetron is hartstikke makkelijk!

Het imago van de magnetron is bij velen niet heel denderend. De stralingen zouden erg slecht voor je zijn en het eten gaat er minder lekker van smaken. In de meeste gevallen is dit onterecht, want sommige etenswaren zijn zelfs beter én sneller om in de magnetron te bereiden. Wij sommen de vijf meest makkelijke gerechten die je in de magnetron kunt bereiden voor je op!

Bespaar tijd door deze vijf etenswaren in de magnetron te bereiden.

Niet schadelijk

Laten we eerst de fabels de wereld uit helpen, want het bereiden van eten in de magnetron is niet schadelijk voor de gezondheid. Voedsel dat wordt opgewarmd in de magnetron heeft namelijk geen water nodig, zoals bij koken. De verhitting gaat ook nog eens een stuk sneller, waardoor minder voedingsstoffen verdwijnen, wat bij langdurig koken in water wel gebeurd. In verhouding gaan er dus minder voedingsstoffen verloren als het verhit wordt in een magnetron. De microgolven die vrijkomen tijdens het verwarmen van eten in de magnetron zijn zo minimaal dat het geen schade kan aanrichten. Ook zijn magnetrons zo ontworpen dat deze stralingen niet kunnen ontsnappen. Gebruik wel altijd magnetronbestendige bakken of schalen, zodat het plastic niet kan smelten en er ongewilde chemicaliën in het eten terecht kunnen komen.

Gepofte aardappel

Het eerste etenswaar dat je perfect in de magnetron kunt bereiden is een aardappel. Zowel de ‘gewone’ aardappel als de zoete aardappel leent zich hier perfect voor. Maak de aardappel goed schoon, prik met een vork enkele gaten rondom de aardappel en leg ‘m in een schaal of op een bord. Je kunt de aardappel nog op smaak brengen met eventueel wat kruiden of olijfolie. Zet de magnetron op de hoogste stand en pof de aardappel 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de grootte). Haal ‘m uit de magnetron en laat het nastomen in een theedoek. Snijd de aardappel open vul deze bijvoorbeeld met wat zure room en verse bieslook.

Brownies

Ja, echt: zelfs brownies of chocolade cakes kun je in de magnetron bereiden. Handig als je voor één persoon zin hebt in een lekkere brownie. Pak een mok, voeg hier suiker, cacaopoeder, melk, een scheutje olijfolie en 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel aan toe. Mix goed door en zet de mok 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.

Krokant spek

Bacon of spek kost vaak redelijk wat tijd om te bakken of in de oven te bereiden. Gelukkig kan dit veel sneller dankzij deze handige keukenhulp. Leg op een schoon bord een vel keuken- of bakpapier. Verdeel hier de repen spek over en dek af met nog een vel keuken- of bakpapier. Zet het bord in de magnetron voor 1 à 3 minuten op de hoogste stand en je spek zal krokanter dan ooit tevoren zijn!

Groenten stomen

Het koken van groenten kost vaak ook redelijk wat tijd in de keuken. Voor de pan met het water kookt, ben je vaak nog 10 minuten kwijt tot de groenten goed gaar zijn. Door groenten in de magnetron te stomen ben je sneller klaar én behoudt je veel meer gezonde voedingsstoffen. Leg de groenten naar keuze in een dieper bord of schaal, samen met een klein laagje water. Dek af met een deksel, bord of magnetronfolie. Let wel, er moet wat lucht kunnen ontsnappen. Verhit de groenten 1 tot 6 minuten op de hoogste stand (afhankelijk van de groentesoort).

Appelmoes

Zelfs appelmoes kun je zelf maken in de magnetron! Schil en snijd een appel in kleine blokjes. Leg het in een schaal en voeg 2 eetlepels water toe. Zet in de magnetron en verhit voor 2 minuten op de hoogste stand. Voeg later eventueel suiker en/of kaneel toe voor meer smaak. Et voilà, binnen 2 minuten staat je zelfgemaakte appelmoes op tafel!

Lees ook: De magnetron is ideaal, maar verwarm deze dingen er niet in

Het bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels