Ingrediënten
  • 1 zakje gist
  • 375 gram bloem
  • 170 milliliter lauwwarme melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 7 gram zout
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel koekkruiden
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram noten
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 75 gram rozijnen
  • 200 gram (kant-en-klaar) amandelspijs
  • poedersuiker
18 april 2019
150 min.
10-12 pers.

Lekkerder dan uit de winkel!

Eén van de lekkerste dingen aan pasen, is het overheerlijke paasbrood met daarin zacht en zoet amandelspijs. Nu kun je ervoor kiezen een brood in de supermarkt of bij de bakker te kopen, maar je kunt hem ook gewoon zelf maken! Je moet er wat tijd voor uittrekken, maar geloof ons: het is het waard! Per slot van rekening is het ook maar één keer per jaar pasen, dus een goede reden om je eens extra uit te sloven in de keuken. Wedden dat je hierna nooit meer een kant-en-klaar paasbrood in de winkel koopt?

Waarschuwing: als je één plakje hebt geproefd, volgen er meer.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je het paasbrood:

  • Doe de gist, bloem, lauwwarme melk, vanillesuiker, het zout, ei en de koekkruiden in een grote kom en meng alles met een lepel door elkaar.
  • Kneed het deeg met een elektrische mixer gedurende 10 minuten.
  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het deeg. Wanneer de boter door het deeg is gemengd, laat je het deeg 15 minuten rusten.
  • Intussen kun je de noten en abrikozen fijnhakken met een mes. Maak de stukken niet te klein.
  • Na 15 minuten kun je de noten en abrikozen samen met de rozijnen door het deeg mengen, met de mixer of met de hand. Vorm van het deeg een grote bal. Vet een kom in met een beetje olie en haal de deegbal even door de kom, zodat hij aan alle kanten bedekt is met een laagje olie. Leg het deeg in de kom en dek de kom af. Laat het deeg 60 minuten rusten.
  • Ondertussen maak je een lange rol van het amandelspijs. Wanneer het een beetje te stevig is, kun je wat ei of water door het spijs mengen. Wanneer het deeg heeft gerust, rol je het uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de rol amandelspijs er bovenop, ongeveer in het midden van het deeg. Vouw één kant van het deeg over het amandelspijs heen. Druk de naden met je handen aan.
  • Leg het brood op een bakplaat en laat 30 minuten rusten. Je kunt na deze 30 minuten de bovenkant van het brood insmeren met een beetje ei of melk. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C en bak het paasbrood vervolgens in 30 minuten gaar. Als het brood is afgekoeld, strooi je wat poedersuiker over de bovenkant.
  • Vrolijk pasen!

Tip: Wil je zelf amandespijs maken? Lees hier hoe je dat doet.

Lees ook: Recept: vanillecake met advocaat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Lekker en Simpel | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 1 zakje gist
  • 375 gram bloem
  • 170 milliliter lauwwarme melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 7 gram zout
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel koekkruiden
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram noten
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 75 gram rozijnen
  • 200 gram (kant-en-klaar) amandelspijs
  • poedersuiker