18 april 2019
redacteur

Grootschalig Brits onderzoek onthult de gevaren van het eten van rood vlees

Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs het eten van één sneetje spek per dag het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Voor deze studie werden maar liefst een half miljoen mensen gevolgd. Er was al langere tijd bekend dat rood vlees kankerverwekkende stoffen bevat, maar nooit eerder waren de uitkomsten zo confronterend. De onderzoekers adviseren mensen dan ook te minderen met het eten van vlees.

De resultaten van het onderzoek zorgden voor grote onrust bij bacon-fans.

70 gram

Het Britse ministerie raadt mensen die dagelijks meer dan 90 gram rood vlees of vleeswaren eten, aan zich in te houden. Beperk de consumptie tot maximaal 70 gram per dag, zo luidt het advies. Dat rood vlees als varkens- en rundvlees het risico op darmkanker verhoogt, was al langer bekend, maar niet dat relatief kleine hoeveelheden al zo schadelijk zijn voor de gezondheid.

Rood vlees en vleeswaren

Het gaat niet alleen om vlees dat mensen bij hun avondeten nuttigen, maar ook om vleeswaren en worstjes. In Groot-Brittannië ontbijt men traditioneel gezien met twee plakjes bacon en worstjes, wat bij elkaar al snel neerkomt op 130 gram vlees. In Nederland zijn vleeswaren op de boterham vooral populair. Een plakje ham is ongeveer 20 gram en een lepel filet american bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid.

Vegetariër

Volgens voedingsdeskundige Nina van den Broecke is er geen reden om meteen in paniek te raken door de uitkomsten van het onderzoek. ”Laat je niet bang maken door die gegevens, want een paar keer vlees eten is zeker niet ongezond”, zegt ze tegen HLN. ”De voorkeur gaat dan wel uit naar mager vlees of gevogelte. Het is zeker niet nodig om plots vegetariër te worden. Als je je aan de richtlijnen houdt en dus niet overdrijft met het eten van vlees, dan heb je geen hoger risico op darmkanker. Daarnaast is het een goede gewoonte om minstens één keer per week vegetarisch te eten.”

Lees ook: Recept: Pittige vegetarische balletjes in tomatensaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD, HLN | Beeld: Pexels