Ingrediënten
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1-2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 30 gram peterselie
  • 400-500 gram runder(rib)lappen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • handjevol geraspte kaas
Hanna Mellema
2 uur + 45 min.
5 pers.
Ingrediënten
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1-2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 30 gram peterselie
  • 400-500 gram runder(rib)lappen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • handjevol geraspte kaas

Perfect voor de hele familie!

Deze runderstoof met zoete aardappel is een echte favoriet voor het hele gezin! Schrik niet van de bereidingstijd, want de stoofschotel vereist eigenlijk heel weinig werk. Je bent er alleen wat langer mee bezig omdat het vlees 2 uur op het vuur staat, maar dat hoort natuurlijk bij een echte malse runderstoof. Heb je doordeweeks niet zoveel tijd? Geen zorgen, je kunt de schotel ook goed van tevoren maken en invriezen. 

Zo ga je te werk:

  • Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de wortels en selderij in blokjes. Hak de blaadjes en de steeltjes van de peterselie fijn, maar houd deze apart van elkaar.
  • Verhit wat olie of boter in een pan en bak de ui gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de wortel en selderij toe en bak deze mee tot ze zacht zijn. Als de groenten aan elkaar plakken, kun je een scheutje water toevoegen.
  • Doe het vlees bij de pan in en schroei dit rondom bruin. Voeg dan de knoflook en kaneel toe, en laat nog 1-2 minuten meebakken zodat de smaken goed vrijkomen.
  • Doe het bouillonblokje en 500 milliliter kokend water in de pan, samen met de tomatenpuree en de steeltjes peterselie. Breng dit aan de kook, en laat 1 uur op laag vuur pruttelen met een deksel op de pan. Haal daarna het deksel eraf, en laat nog 1 uur doorkoken.
  • Terwijl het stoofvlees aan het garen is, kun je de zoete aardappelpuree maken. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Doe ze in een ruime pan met water en een snuf zout, en breng dit met een deksel op de pan aan de kook. Kook de zoete aardappelen in 15-20 minuten gaar. Giet ze af, en prak samen met de boter tot een puree. Zet aan de kant.
  • Als je je riblappen lang genoeg hebt laten garen, kun je ze heel gemakkelijk een beetje uit elkaar trekken. Doe dit, en roer dan de peterselieblaadjes er doorheen.
  • Doe het stoofvlees in een middelgrote ovenschaal, en bedek het met een laag zoete aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte kaas, en zet dit voor 20 minuten in de oven. Als de kaas een gouden kleurtje heeft en het vlees bubbelt, is de ovenschotel klaar.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Smullen maar: Italiaanse hartige taart met chorizo

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: BBC Good Food | Beeld: Adobe Stock