Ingrediënten
  • 6 eetlepels boter
  • 2 grote of 2 middelgrote gele uien
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 2,5 eetlepels bloem
  • 600 milliliter melk
  • Snuf nootmuskaat
  • Cayennepeper, naar smaak
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 100 gram panko of andere broodkruimels
  • 900 gram sperziebonen, gedopt
  • 110 gram Gruyère
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Zout en peper, naar smaak
Tjitske
60 min.
6-8 pers.
Ingrediënten
  • 6 eetlepels boter
  • 2 grote of 2 middelgrote gele uien
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 2,5 eetlepels bloem
  • 600 milliliter melk
  • Snuf nootmuskaat
  • Cayennepeper, naar smaak
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 100 gram panko of andere broodkruimels
  • 900 gram sperziebonen, gedopt
  • 110 gram Gruyère
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Zout en peper, naar smaak

Deze ovenschotel met sperziebonen gaat er altijd wel in

In Amerika wordt er in veel huishoudens met Thanksgiving een ovenschotel geserveerd van sperziebonen en champignonsoep. Dat vinden wij natuurlijk best wel gek klinken, maar sperzieboontjes lusten we wel! Deze ovenschotel met sperziebonen is gebaseerd op een Thanksgiving-recept, maar dan gemaakt van sperziebonen in een romige kaassaus met een topping van gekarameliseerde ui, kaas en broodkruim.

Wij doen dan niet aan Thanksgiving, maar dit is wel leuk voor kerst!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Snijd de uien in halve ringen.
  • Doe twee eetlepels boter in een koekenpan boven middelhoog vuur en bak de uien daarin totdat ze er bruin en gekarameliseerd uitzien. Dit kan zo’n vijftien minuten duren. Zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat, want je wil niet dat de ui aanbrandt voordat het zacht en bruin kan worden. Roer de sherryazijn door de uien en zet even aan de kant.
  • Maak vervolgens de saus. Doe twee eetlepels boter in een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg de bloem hier aan toe. Roer met een garde totdat het gemengd is. Kook dit zo’n drie minuten en voeg dan de koude melk langzaam toe zodat het goed kan binden. Als alle melk is toegevoegd kun je de saus op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en cayennepeper. Voeg ook een beetje gedroogde tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten indikken tot een mooie saus.
  • Dop de sperziebonen en was ze goed. Om het serveren iets makkelijker te maken, kun je ze het beste door de helft snijden zodat ze niet zo lang meer zijn.
  • Kook de sperziebonen 3 of 4 minuten in gezouten water. Giet af en laat goed uitdruppen, je wil geen waterige ovenschotel!
  • Neem een grote ovenschaal van zo’n 33×22,5 centimeter.
  • Lepel de helft van het uienmengsel in de ovenschaal en spreid dit uit.
  • Stort alle sperziebonen op de uien en spreid deze uit.
  • Giet de saus over de sperziebonen en verdeel dit zo goed mogelijk.
  • Sprenkel de helft van de Gruyère over de ovenschotel.
  • Lepel de andere helft van de uien op de Gruyère.
  • Meng de panko met twee eetlepels gesmolten boter en sprenkel dit over de ovenschotel heen.
  • Sprenkel de rest van de Gruyère over de panko en maak het af met de Parmezaanse kaas.
  • Zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de ovenschotel met sperziebonen uit de oven en laat het zo’n tien minuten staan om af te koelen.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: kip en broccoli in babi pangangsaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Food Wishes | Beeld: Videostill